Nastavak udara uprkos pozivima Crvenog križa

Uprkos pozivu Crvenog križa na hitan prekid svih operacija kako bi se dostavila pomoć, borbeni avioni međunarodne koalicije koju predvodi Saudijska Arabija bombardirali su noći sa subote na nedjelju jemensku prijestolnicu Sanu, a sukobi su nastavljeni u lučkim gradovima Mukalla, na istoku, te Adenu, na jugu države, prenose agencije.

Jedanaestog dana zračne kampanje protiv Husija, jemenskih šiita koje podržava Iran, bombardiranja Sane izvedena su uprkos hitnim pozivima Rusije i Crvenog križa u subotu da se prekinu sve operacije kako bi se dostavila prijeko potrebna pomoć te evakuirali civili.

Stanovnici glavnog jemenskog grada rekli su kako su se eksplozije čule u dijelu gdje su smješteni vojnici odani Husijima.

Bombarderi su noću tukli i pogranično područje između Jemena i Saudijske Arabije, javlja agencija Reuters.

U Mukali, luci na istoku Jemena, lokalna plemena sukobila su se s vojnicima i ubila dvojicu vojnika, rekli su stanovnici.

Sukobi u lukama

Naoružani borci plemena ušli su u subotu u Mukallu, da se suprotstave borcima Al-Kaide, koji su prije dva dana osvojili dijelove tog grada.

Sukoba je bilo i u luci Aden, na jugu zemlje.

Mjesni zvaničnik za AFP je kazao da su šiitski pobunjenici u nedjelju stigli i do pokrajinskog administrativnog središta Adena, drugog grada po veličini u državi, uprkos nastavku vojne operacije koju vodi Saudijska Arabija.

Husi i njihovi saveznici vjerni su bivšem predsjedniku Aliju Abdalahu Salehu, a protivnici sadašnjeg jemenskog predsjednika Abd-Raba Mansura Hadija, koji je spas potražio u Saudijskoj Arabiji.

Pobunjenički Husi su u subotu napredovali prema Al Moali, četvrti u centru Adena, te je zauzeli tokom noći.

“U Adenu su Husi zauzeli sjedište administrativne uprave, uključujući i guvernerov ured”, rekao je neimenovani zvaničnik.

Pobunjenici su još u četvrtak zauzeli predsjedničku palaču, povukavši se odande u petak, nakon zračnih napada.

Izvor: Agencije