Za devet dana jemenskog rata 185 poginulih

Najmanje 185 ljudi, uglavnom civila, poginulo je, dok je njih 1.282 ranjeno u devet dana borba u Adenu, na jugu Jemena, potvrdio je lokalni čelnik tražeći žurnu medicinsku pomoć.

Dvije sukobljene strane su šiitski pobunjenici Huti i pristaše predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija.

Istodobno zrakoplovi arapske koalicije koju vodi Saudijska Arabija od 26. ožujka bombardiraju položaje pobunjenika pokušavajući zaustaviti njihovo napredovanje.

“Do petka u ponoć evidentirali smo smo 185 mrtvih i 1,282 ranjenih koji su prevezeni u bolnice u Adenu, a 75 posto žrtava bili su civili”, rekao je za AFP ravnatelj zdravstvene službe Al Hader Lasuar.

Istaknuo je da ovaj broj ne uključuje žrtve među pobunjenicima koji imaju potporu šiitskog Irana i koji su primljeni u “svoje ustanove”.

Lasuar je pozvao međunarodne organizacije i arapske monarhije u Perzijskom zaljevu, članice koalicije, da što prije pošalju medicinsku pomoć bolnicama u Adenu, uporištu predsjednika koji se sklonio u Saudijsku Arabiju nakon ulaska pripadnika pokreta Huti u taj drugi po veličini grad u zemlji u kojemu vlada kaos.

“Zalihe lijekova su potrošene, a bolnice više ne mogu primati tolike ranjenike”, rekao je Lasuar, dok UN i dobrotvorne organizacije izražavaju zabrinutost za sve veći broj civilnih žrtava u sukobu.

Intenzivne ulične borbe

Pobunjenici su pokrenuli intenzivne ulične borbe sa snagama lojalnih predsjedniku Jemena Abd-Rabbuu Mansouru Hadiju u lučkom gradu Adenu, na jugu države.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u subotu će razgovarati o ruskom prijedlogu “humanitarnih pauza” zračnih udara, koje predvodi Saudijska Arabija, a koji za mete imaju pobunjeničke Husije proteklih devet dana.

Poginulo devet članova jedne porodice

U zračnom napadu na jedno selo blizu Sane poginulo je devet članova jedne porodice, od kojih šestero djece, izjavili su u subotu očevici.
U napadu na selo Okaš u petak navečer ranjeno je pet ljudi, a neki se nalaze pod ruševinama, izvijestila je jemenska državna agencija Saba.
Među poginulima su dva muškarca, jedna žena i šestero dece.
Napad djeluje kao dio vojne kampanje predvođene Saudijskom Arabijom protiv šiitskih pobunjenika Husija, naveo je Reuters.

Husije i njihovi saveznici su se u petak povukli iz središnjeg dijela Adena, četvrti Crate, kao i iz jedne od predsjedničkih rezidencija koje su dan ranije zauzeli, naveli su stanovnici i lokalni dužnosnici.

Povlačenje je uslijedilo nakon borbi i zračnih udara na predsjedničku palaču Ma'ashiq, koja se nalazi na brdu iznad Cratera.

Najmanje jedan tenk pobunjenika je uništen, dok su drugi zarobili borci lojalni Hadiju, kazali su oni.

Borci priklonjeni predsjedniku navode kako su ubili najmanje 10 Husija u sukobima u Adenu, ali nisu komentirali gubitke u svojim redovima.

Pomoć u trupama

Koalicija, predvođena Saudijcima, dostavila je oružje i medicinske potrebe Hadijevim snagama, kako bi pomogla njihovu borbu za preuzimanje kontrole nad Adenom.

Sanduci lakog oružja, telekomunikacijska oprema i rakete su padobranima spuštene u Tawahi distrikt Adena, na krajnjem dijelu Adenskog poluotoka, koji i dalje drže Hadijevi lojalisti, prenosi agencija Reuters.

Uprkos dostavljenoj opremi, borci lojalni predsjedniku traže dalju pomoć.

“Tražimo od koalicije da padobranima pošalje vojnike na teren, jer udari iz zraka i mora nisu dovoljni”, kazao je jedan od boraca, koji se identificirao kao pripadnik Južnog Omladinskog Otpora.

“Moraju biti jedinice na terenu, ljudi ovdje su mete bombardiranja. Mnogi ginu i brojne obitelji su pod opsadom, ne možemo doći do njih.”

Brigadni general Ahmed al-Asiri, glasnogovornik Arapske koalicije, kazao je na konferenciji za novinare da su zračni udari značajno smanjili vojne kapacitete boraca Husija te da su pripadnici Hadijevih snaga osvojili značajne teritorije u Adenu.

Koaliciju, na čelu sa Saudijskom Arabijom, čini šest država koje su u Vijeću za zaljevsku saradnju.

S druge strane, Husije imaju podršku vojnih i policijskih snaga lojalnih bivšem predsjedniku Jemena Aliju Abdullahu Salehu.

Uprkos činjenici da su nanijeli teške gubitke Husijima, zračni udari koalicije možda neće biti dovoljni da zaustave napredak pobunjenika, kazao je Al Jazeerin novinar Mohamed Vall, koji se javio iz Jemena.

“Koalicija zna da ne može pobijediti u ovom radu bez da pošalje trupe na teren. Vjerojatno čekaju dodatno slabljenje Husija prije nego to urade”, rekao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije