Danas nastavak razgovora EU i Grčke

Merkel i Tsipras istaknuli da žele uspostaviti stabilnu komunikaciju tokom pregovora (EPA)

Pregovori Atine i međunarodnih kreditora nastavljaju se danas, rekao je u nedjelju navečer jedan izvor grčke vlade dodavši da je toj objavi prethodio telefonski razgovor grčkog premijera Alexisa Tsiprasa i njemačke kancelarke Angele Merkel.

“Dvoje čelnika su tokom razgovora istaknuli da žele uspostaviti stabilnu komunikaciju tokom pregovora kako bi u dogledno vrijeme postigli sporazum koristan za obje strane”, naglasio je taj izvor.

Kako bi ubrzao razgovore, Tsipras je razgovarao i sa predsjednikom eurogrupe Jeroenom Dijsselbloemom.

Nikos Hourlirakis, koji predstavlja Atinu u “briselskoj grupi” zaduženoj za pregovore između Grčke i njenih kreditora, nazvao je predstavnika Evropske komisije Declana Costella.

Oni su dogovorili telekonferenciju u ponedjeljak prije sastanka u srijedu u Briselu.

Ti pozivi su uslijedili dva dana nakon zahlađenja odnosa između grčkog ministra finansija Janisa Varoufakisa i 18 članova eurozone tokom sastanka eurogrupe u Rigi, gdje nije postignut nikakav sporazum.

Tokom tog sastanka eurozona je izrazila zabrinutost zbog slabog napredovanja u razgovorima između Atine i međunarodnih kreditora.

Privredni rast

Grčka treba u narednim sedmicama isplatiti obaveze posjednicima obveznica i drugim kreditorima, uključujući blizu 950 miliona eura u maju Međunarodnom monetarnom fondu i 1,7 milijardi eura plaća i penzija u javnom sektoru, procjenjuju grčki mediji.

Dok Grčka insistira na brzom političkom sporazumu, Merkel smatra da Atina treba prvenstveno ispuniti zahtjeve Evropske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske centralne banke.

Potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis izjavio je ranije u Berlinu da raste dilema o stanju u Grčkoj i upozorio da, u slučaju ponovne finansijske nestabilnosti, Grčka ni ove godine neće imati privredni rast.

Dombrovskis smatra da do sporazuma neće doći ovog mjeseca, ali da se pregovori mogu voditi i nakon roka zadanog za kraj aprila. Očekuje da bi se sporazum mogao postići u maju.

Izvor: Agencije