Čile još strahuje od vulkana Calbuco

Čileanski vulkan Calbuco, koji je eruptirao u srijedu, još izbacuje pepeo i dim. Sve je više otkazanih letova.

Kao uspavani div kojeg su naglo probudili, Calbuco je podsjetio Čile da su 43 godine mirovanja samo kratki drijemež u životu jednog aktivnog vulkana.

Vulkan star više od deset miliona godina eruptirao je bez upozorenja u srijedu navečer.

Blizu 4.000 stanovnika sela Ensenada evakuirano je. Sada im je dozvoljeno da se nakratko vrate u tzv. crvenu zonu i očiste puteve i krovove kuća koliko mogu.

„Vratio sam se da uklonim pepeo s krova, kako se ne bi urušio. Nervozni smo jer ne znamo kad ćemo se moći vratiti kući”, kaže Gaston Barrientos, stanovnik Ensenade.

Vanredno stanje i policijski sat i dalje su na snazi u gradovima i selima u blizini Calbuca.

Evakuacija stoke

„Vulkan je nestabilan i mogao bi opet eruptirati. Erupcija još traje, a moglo bi doći do dodatnog izlijevanja lave, pojave klizišta i eksplozija. Ne želimo rizikovati živote ljudi”, kaže Carlos Carrasco, načelnik Policije.

Calbuco nastavlja izbacivati ogromne oblake vulkanskog pepela u smjeru susjedne Argentine, gdje je zračni saobraćaj znatno otežan. Volonteri u njegovom podnožju dijele hranu i vodu onima koji pokušavaju spasiti imovinu… Ili pronaći kućne ljubimce.

Prije 48 sati, tu su bili i zeleni pašnjaci… Sada i krave i druga stoka čekaju evakuaciju.

„Moramo premjestiti najmanje 600 životinja. Ovdje ima previše pepela i uginut će ako ih ne prebacimo na neko drugo mjesto”, kaže Paula Vertin iz Ministarstva poljoprivrede.

Većina vulkanskog pepela izgleda kao gomila sitnog kamenja. Apsolutno sve je prekriveno njim. Ali najgori dio nije uklanjanje pepela, koje bi moglo potrajati i godinu dana, nego neizvjesnot – svi se pitaju hoće li se vulkan Calbuco vratiti “na spavanje” ili će opet iznenada eruptirati. A to je pitanje na koje, kažu stručnjaci, može odgovoriti samo vulkan.

Izvor: Al Jazeera