Nova špijunska afera potresa Njemačku

Stručnjaci upozoravaju da štrajk i njegovo javno eksponiranje svjedoče o 'haosu' u obavještajnoj djelatnosti (AFP)
Stručnjaci upozoravaju da štrajk i njegovo javno eksponiranje svjedoče o 'haosu' u obavještajnoj djelatnosti (AFP)

Američka tajna služba (NSA) je godinama uz pomoć Njemačke obavještajne agencije (BND) špijunirala ciljeve u Zapadnoj Evrop i Njemačkoj, javlja njemački list Spiegel.

NSA je navodno više od deset godina slala takozvane selektore (IP adrese ili telefonske brojeve) njemačkom partneru BND-u.

Ovi selektori su uneseni u sistem BND-a da bi se zajedničkim snagama špijunirali različiti dijelovi svijeta u cilju borbe protiv terorizma.

Memorandum o dogovoru

Speigel navodi da su od 2008. godine pa do sada radnici BND-a više puta primijetili da neki selektori nisu poznati i da nisu uneseni u sistem u okviru Memoranduma o dogovoru (Memorandum of Agreement), koji je sklopljen da bi se unaprijedila borba protiv terorizma.

Umjesto efikasnije borbe protiv terorizma NSA je ciljano tražila informacije o proizvođaču oružja EADS, Eurocopteru i Francuskoj vladi.

BND se, prema navodima Spiegela, nije potrudio da sistematski provjeri listu selektora.

Tek nakon što je 2013. godine ovaj skandal izašao u javnost, BND se ozbiljnije pozabavio ovom pričom.

Rezultati njihovog istraživanja pokazali su da je najmanje 2000 selektora usmjereno protiv zapadnoevropskih i njemačkih interesa.

Zapadnoevropski interesi

Špijunirani su navodno i političari, ali ni ovo nije prijavljeno Njemačkoj vladi i nadležnim institucijama.

Njemačke političke stranke Ljevica (Die Linke) i Zeleni (Die Gruenen) su nedavno iznijele dokaze o ovom skandalu i ovo je natjeralo BND da ponovno provjeri selektore. Rezultat je bio da je 40.000 njih usmjereno protiv zapadnoevropskih i njemačkih interesa.

Tek je u martu Vlada Njemačke obaviještena o ovim ciframa.

U srijedu navečer je član CDU-a Peter Altmaier informisao Parlamentarni kontrolni odbor o ovom skandalu, a predsjednik BND-a nije smio prisustvovati ovoj parlamentarnoj sjednici.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO