SAD: Rusija gomila snage u Ukrajini

Ukrajina i zapadne saveznice dugo optužuju Rusiju da šalje vojne snage i oružje kako bi podržala pobunjenike (AFP)

Sjedinjene Američke Države optužile su Rusiju da raspoređuje dodatne snage protivzračne odbrane na teritoriji istočne Ukrajine te da učestvuje u obuci proruskih separatista na tom području kršeći tako sporazum o prekidu vatre dogovoren pod evropskim okriljem.

„To je najveća količina ruske opreme za protivzračnu odbranu u istočnoj Ukrajini od augusta“, navela je u saopćenju glasnogovornica State Departmenta Marie Harf. Ona je kazala kako sve kompleksnija priroda vojnih vježbi „ne ostavlja mjesta dilemi da je Rusija umiješana“.

„Obuka je također uključila ruske bespilotne letjelice što je nepogrešiv znak ruske prisutnosti“, dodala je Harf.

Više od 6.000 ubijenih

Rusija također nagomilava snage uz ukrajinsku granicu, kazala je.

„Nakon što je održavala relativno stalnu prisutnost duž granice Rusija tamo šalje dodatne snage“, navela je Harf dodajući da sada Rusija uz granicu ima najviše snaga od oktobra 2014. godine.

Više od 6.000 ljudi ubijeno je od izbijanja sukoba u istočnoj Ukrajini prije više od godinu dana kada su pobunjenici, koji se protive svrgavanju proruskog predsjednika i postavljanju prozapadne vlade, objavili odcjepljenje od Kijeva.

Ukrajina i zapadne saveznice dugo optužuju Rusiju da šalje vojne snage i oružje kako bi podržala pobunjenike što Moskva negira.

Izvor: Agencije