Novi zračni udari u Jemenu

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom navodno je izvela nove zračne udare u Jemenu, nekoliko sati nakon što je objavila da je okončala četverosedmičnu zračnu kampanju udara na položaje pobunjeničkog pokreta Husi.

Zamjenik guvernera Adena, Nayef al-Bakri kazao je za Al Jazeeru kako su mete zračnog udara bile tenkovi Husija i njihovih saveznika u ovom južnom lučkom gradu.

Prijavljeni su zračni udari i u centralnom gradu Taiz gdje su pobunjenici zauzeli štab brigade lojalne Vladi Jemena.

Sjedište 35. Oklopne brigade u sjevernom dijelu grada palo je nakon žestokih borbi u srijedu u kojima je poginulo i ranjeno nekoliko desetaka osoba, kazao je vojni oficir koji se nalazio u bazi agenciji AFP.

Također su svjedoci u srijedu prijavili pješadijske borbe pobunjenika i snaga priklonjenih Vladi u Adenu i u gradovima Lahj (glavni grad pokrajine Huta) i južnom gradu Dalehu.

Poruka Bijele kuće

Bijela kuća je ranije objavila da pozdravlja objavu prekida zračnih operacija u Jemenu protiv pobunjene šiitske milicije, te da podržava pronalaženje mirovnog rješenja.

“SAD pozdravlja objavu vlade Saudijske Arabije i njenih koalicijskih partnera o prekidu operacije Oluja odlučnosti u Jemenu”, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost pri Bijeloj kući Alistair Baskey, a prenosi Reuters.

“Nastavljamo podržavati obnavljanje političkog procesa pod pokroviteljstvom UN-a i uspostavljanje sistema humanitarne pomoći”, dodao je Baskey u saopštenju.

Koalicija arapskih zemalja u utorak je objavila prekid vojne operacije ‘Oluja odlučnosti’ koja je potrajala gotovo mjesec dana, a u kojoj su prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije poginule 944 osobe, dok ih je 3.487 ranjeno.

Vraćanje nade

Saudijska Arabija je ranije objavila da pokreće operaciju ‘Vraćanje nade’ koja za cilj ima obnavljanje političkog procesa, borbu protiv terorizma i suprotstavljanje vojnim aktivnostima policije pobunjenih Husa i njihovih saveznika.

Saudijski mediji su u utorak izvijestili da je koalicija ostvarila zadane vojne ciljeve, te da je u toku nova operacija usmjerena na zaštitu civila i borbu protiv ‘terorizma’.

Saudijsko Ministarstvo odbrane je ranije saopćilo da je u zračnoj kampanji u potpunosti uništeno teško naoružanje pobunjenika iz pokreta Husi, kao i balističke rakete. Istovremeno, uvedena je restrikcija zračnog prostora u Jemenu i uklonjene su sve eventualne prijetnje Saudijskoj Arabiji i susjednim zemljama.

Prošlog mjeseca je koalicija arapskih zemalja na čelu sa Saudijskom Arabijom pokrenula zračne udare na položaje pobunjenika, uz obećanje da će vratiti na vlast odbjeglog predsjednika Hadija, koji je pobjegao u Rijad pošto su se pobunjenici približili njegovom skloništu u gradu Aden.

Izvor: Al Jazeera i agencije