Djeca žrtve granatiranja u Damasku

U proteklih 10 dana ispaljeno je najmanje 36 projektila zemlja-zemlja na Istočnu Ghoutu (Anadolija)

Najmanje četvero djece je među 10 poginulih nakon što su snage sirijske Vlade granatirale jugoistočna predgrađa Damaska, područje koje se našlo na udaru intenzivnih napada borbenih aviona i artiljerije režima u proteklim danima, javljaju aktivisti.

Glavna raskrsnica u gradu Zabdean granatirana je u četvrtak, pri čemu je poginulo najmanje 10 osoba uključujući četvero djece, a obližnje kuće su uništene, javlja Sirijski opservatorij za ljudska prava.

U drugom predgrađu sirijske prijestolnice, Istočnoj Ghouti, došlo je do intenziviranja sukoba između snaga Vlade i boraca opozicije, pri čemu je ranjeno nekoliko osoba.

Al Jazeera nije mogla nezavisno potvrditi navode Sirijskog opservatorija.

Istočna Ghouta je granatirana intenzivno u proteklih 10 dana. Navodi se kako je ispaljeno najmanje 36 projektila zemlja-zemlja , te veliki broj drugih artiljerijskih i minobacačkih granata.

Porast nasilja

Al Jazeerin novinar Mohamed Jamjoom javlja iz Bejruta kako je došlo do porasta nasilja u proteklim sedmicama, naročito u proviniciji Idlib.

„Grad Idlib je postao druga provincijska prijestolnica da padne u ruke pobunjenika. Riječ je o grupi koalicije na čijem je čelu Front al-Nusra. Grad je pao u posljednjem dijelu marta. U međuvremenu, došlo je do jačanja stalnog zračnog bombardiranja koje izvode sirijske snage. Iz sata u sat proljeva se sve više krvi“, kazao je.

U međuvremenu, u Yarmouku, južno od Damaska, došlo je do eskalacije sukoba između snaga Vlade i oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), a režimske snage granatirale su susjedstva u ovom području.

Sirijski opservatorij dokumentirao je 1.709 zračnih udara Vladinih ratnih aviona i helikoptera širom Sirije od početka aprila 2015. godine.

Režimski borbeni lovci navodno su ciljali mete u 725 područja u Damasku i njegovim predgrađima, te u mjestima Deraa, Idlib, Halep, Homs, Hama, Der Ezzor, Lattakia i al-Hasakah.

Najmanje 984 barel-bombe su izbačene iz helikoptera u ranije navedenim gradovima, te u Raqqi, navodi se u izvještaju.

Žrtve zračnih udara

U zračnim udarima poginulo je 260 civila od početka aprila, uključujući 81 dijete, dok je najmanje 1.500 osoba ranjeno, navodi Sirijski opservatorij.

Hiljade su raseljene zbog napada i mnogi domovi su oštećeni ili potpuno oštećeni.

Samo u Idlibu, Sirijski opservatorij je dokumentirao 123 zračna udara u proteklih 36 sati. Najmanje 38 osoba je ubijeno tokom ovih zračnih udara, dok su deseci ranjeni.

Borbe u Siriji, koje su počele 2011. godine, usmrtile su više do 200.000 osoba, dok je najmanje devet miliona Sirijaca primorano da napuste svoje domove, pokazuju podaci UN-a.

Sirijski opservatorij je u četvrtak objavio kako je gotovo 310.000 Sirijaca poginulo od početka rata.

Izvor: Al Jazeera