Pravoslavci u Turskoj slave Vaskrs

I jedna od najstarijih kršćanskih zajednica na svijetu slavi Vaskrs. Riječ je o autokefalnoj sirijskoj pravoslavnoj crkvi koja ima sljedbenike u Siriji, Turskoj, Libanu i Iraku.

Reporter Al Jazeere Harun Karčić posjetio je njihovu zajednicu u turskom gradu Mardinu.

Iliyo Akyuz je sirijski pravoslavac u Turskoj. On već godinama radi u očevoj radnji gdje izrađuje i prodaje unikatan nakit od srebra.

“Ručna izrada srebrenog nakita je jedan od naših glavnih zanata. Star blizu 5.000 godina. Ovaj zanat je u našim venama i nadamo se da ćemo se nastaviti baviti time i u budućnosti”, kaže Akyuz.

Grad Mardin na jugoistoku Turske poznat je po srebru, ali i multikulturi.

Nekadašnje sjedište crkve

Djeca u ovom gradu govore turski, kurdski, arapski – neki, kao i Iliyo, govore i aramejski.

To je stari jezik kojim je govorio i Isus Krist, muslimanima poznat kao poslanik Isa.

Mardin je nekada bilo sjedište sirijske pravoslavne crkve, nakon što je patrijaršija premještena iz Antiohije. Nakon Mardina, premještena je u Damask, i onda, zbog rata u Siriji, u Beirut.

“Sirijska pravoslavna crkva je jedna od najmanjih, ali istovremeno i jedna od najstarijih hrišćanskih zajednica u Turskoj. Međutim, nadbiskup ove crkve kaže kako je broj njihovih vjernika spao na svega 20.000, te da ih to zabrinjava”, izvještava Harun Karčić.

Otac Abot je nadbiskup ove crkve u Turskoj.

Kaže kako se proteklih godina broj vjernika polako povećava zbog priliva izbjeglica iz Sirije i Iraka, o kojima se brine i njihova crkva.

Najava izgradnje crkve

“Izbjeglice dolaze iz Iraka i Sirije. Mi, naravno, nismo niti velika ni bogata zajednica. Tako da im jako malo možemo pomoći. Neke smo smjestili u naše manastire. Nekih 60-70 je iz Mardina emigriralo u Njemačku i Švedsku”, ističe otac Abot Gabriel Akkurt.

Nakon Lozanskog sporazuma i osnivanja moderne Turske Republike, nemuslimanskim vjerskim zajednicama zagarantirana su vjerska i kulturološka prava.

Međutim, tursko sudstvo je decenijama na veoma restriktivan način tumačilo te odredbe – tako da nisu dozvolili gradnju niti jedne nove crkve.

Sada se i to polako mijenja. Početkom ove godine, turski premijer Ahmet Davutoglu najavio je izgradnju prve crkve nakon skoro 90 godina – i to za pripadnike sirijske pravoslavne crkve.

Izvor: Al Jazeera