Šiitske paravojne jedinice siju strah u Tikritu

Mnoge sunijske porodice koje su pobjegle iz Tikrita tokom borbi oklijevaju vratiti se kući, uprkos tvrdnjama vlasti da opasnosti više nema.

Najviše strahuju zbog prisustva pripadnika šiijskih paravojnih jedinica.

Kais Luay  je sunit iz Tikrita. Pobjegao je od sukoba između oružane grupe Islamska država Irak i Levant i iračke vojske, kojoj podršku pružaju šiitske milicije. Kaže da je previše uplašen da bi se vratio kući.

 “Ne mogu se vratiti u Tikrit zbog onog što smo vidjeli da rade šiitski borci. Uništili su mnogo toga u Tikritu. Ulazili su u kuće, pljačkali ih i palili, a zatim tvrdili da je ISIL odgovoran za to”, kazao je Luay.

Šiitske jedinice

Iračke snage i šiitski borci vratili su Tikrit pod svoju kontrolu prošle sedmice.

Osvajanje Tikrita za Iračku vladu je velika pobjeda koja ne bi bila moguća bez pomoći 20.000 pripadnika šiitskih jedinica.

Mnogi suniti iz Tikrita, poput Hamida Twesana, pobjegli su s porodicama u Erbil, glavni grad kurdske regije na sjeveru Iraka.

“Iskreno, bili smo daleko od linija fronta i ne znamo šta se tačno dešavalo. Ali vidjeli smo na televiziji posljedice prisustva šiitskih boraca. Moja porodica nije povezana ni s jednom stranom i zbog toga oklijevamo da se vratimo”, kazao je Twesan.

Irački premijer Haider al-Abadi naredio je da se uhapsi svako ko prekrši zakon u Tikritu i drugim područjima koja su sada pod kontrolom Vlade.

Povjerenje ljudi

Iz vojske kažu da će nastaviti sarađivati sa šiitskim borcima. Žele iskoristiti pobjedu u Tikritu, i osvojiti i druge oblasti pod kontrolom ISIL-a.

Iračka vojska granatirala je ovu zgradu koju je koristio ISIL u gradu Fallujah.

Medicinski radnici za Al Jazeeru su izjavili da su u napadu ubijena najmanje trojica boraca ISIL-a, te troje civila.

Vojska i šiitski borci nastavljaju ofanzivu, ali ispostavlja se da izgraditi povjerenje ljudi kao što je Kais, nije nimalo lagan zadatak.

Izvor: Al Jazeera