Petero mrtvih u napadu na klub u Bamaku

Sukobi na sjeveru zemlje do sada nisu utjecali na svakodnevni život u Bamaku (AP)

Najmanje pet osoba ubijeno je u noći na subotu kada je naoružani napadač upao u noćni klub u Bamaku u Maliju, izvijestili su policija i bolnički izvori.

“To je teroristički napad, iako još očekujemo preciznije informacije. Prema prvim podacima, četvero je mrtvih: Francuz, Belgijanac i dvoje državljana Malija”, rekao je izvor iz policije agenciji AFP.

Dužnosnici bolnice “Gabriel Toure” u Bamaku izvijestili su da je treći ozlijeđeni Europljanin, čija nacionalnost nije objavljena, umro nakon što je ondje dovezen.

U napadu je ranjeno osam osoba.

Uhapšeno dvoje osumnjičenih

Francuski predsjednik Francois Hollande je osudio napad u kojemu je ubijen i francuski državljanin.

U priopćenju Elizejske palače piše kako će Hollande razgovarati s malijskim predsjednikom Ibrahim Bubakarom Keitom te mu ponuditi pomoć Francuske.

U međuvremenu je uhićeno dvoje osumnjičenih za napada na noćni klub u glavnom gradu Malija.

Osumnjičeni, čiji identitet i nacionalna pripadnost nisu objavljeni, “nalaze se u procesu ispitivanja”, rekao je izvor agencije AFP, dodajući da su počeli iznositi “ineresantne” informacije.

List Komba objavio je na svojim internet stranicama kako su muškarac i žena ostvorili vatru iz “teškog oružja”, dok je treći napadač stražario na ulazu, ali upozorava AFP, ta informacija nije potvrđena iz neovisnih izvora.

Očevici su rekli da su napadači pobjegli u najmanje dva vozila.

Ključna faza pregovora

Napad se dogodio u trenutku kada se malijska Vlada nalazi u ključnoj fazi mirovnih pregovora s predstavnicima naoružanih skupina na sjeveru  zemlje.

U tom dijelu Malija ima etničkih sukoba, a borbe za stabilnost i mir tamo traju od državnog udara 2012. godine.

Naoružane skupine, povezane s Al-Kaidom, držale su pod kontrolom velika područja najmanje devet mjeseci, nakon čega su u vojnoj intervenciji, predvođenoj Francuzima, prije dvije godine djelomično protjerani iz regije.

Međutim, sukobi na sjeveru zemlje do sada nisu utjecali na svakodnevni život u Bamaku, gdje živi oko 1,8 milijuna stanovnika, i teroristički napadi su bili rijetka pojava.

Izvor: Agencije