Protest evropskih mljekara u Briselu

Za mljekare u Evropskoj uniji posljednji je dan proizvodnje i prodaje mlijeka po sistemu kvota. Sutra stupa na snagu liberalizacija njihovog tržišta.

Nezadovoljni novim sistemom, mljekari su se okupili u Briselu pred Evropskim parlamentom, kako bi upozorili na to da promjene utiču na njihove prihode.

Posljedice tih promjena i nesigurnost u njihovim prihodima, kažu, utječu na privlačnost mljekarstva kao poljoprivredne grane mladima, pa je time upitna i budućnost brojnih farmi.

U Evropskom mljekarskom udruženju kažu da je proteklih godina propalo više od 120 hiljada farmi i da je jedva šest posto farmera u Uniji mlađih od 35 godina.

Pošteni prihodi

Potpredsjednica Udruženja mljekara naglašava da su u evropskim institucijama svjesni problema u mljekarskoj industriji.

“Uprkos tome, ništa ne preduzimaju. Lisabonski ugovor ih obavezuje da moraju regulirati tržište, stabilizirati ga i osigurati nam poštene prihode. Ovim Parlament i Komisija rade suprotno Lisabonskom ugovoru. A taj ugovor je temelj Evropske unije. Šta onda uopće rade? Ako ne rade svoj posao, neka idu kući, jer ovako ne koriste građanima Evrope“, kazala je Sieta van Keimpema.

“Ovakve i slične prosvjede mljekari organiziraju godinama. Stvaraju buku, pale vatru, a dogodilo se već da su prolijevali višak mlijeka za koji nisu dobili novac. Mljekari smatraju da će i dalje njihovi prihodi zavisiti od cijena na tržištu“, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Katarina Drlja.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Slijedeće godine Evropska unija će ukinuti ograničenja na to koliko će mlijeka evropski poljoprivrednici moći proizvesti na dan. To je dobra vijest za one koji drže mljekare sa velikim kapacitetima, jer će tako moći odgovoriti na rastuću globalnu potražnju. Njemačka, najveći proizvođač mlijeka u Uniji, od toga bi trebala ostvariti najviše dobiti. Međutim, tradicionalni proizvođači […]

Pred Europskim parlamentom u Briselu okupilo se blizu 1.000 mljekara koji su sa nekoliko stotina traktora blokirali obližnje ceste i gdje će ostati dva dana. Grupa od pedesetak Italijana postavila je šatore i tu namjerava prenoćiti. Nakon 20 sati vožnje, u Brisel, pred Europski parlament, stigli su i hrvatski mljekari, njih 30-ak, sa Davorom Blažićem […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO