E-cigarete u kampanji protiv pušenja

Elektronske cigarete označene su kao manje štetna alternativa i način za prestanak pušenja. Ali, američki centri za kontrolu bolesti upozoravaju na to da e-cigarete mogu biti štetne baš kao i tradicionalne.

Zbog toga su u fokusu njihove nove kampanje protiv pušenja.

Sean Robinson je 30 godina pušio kutiju cigareta dnevno, sve dok nije otkrio elektronske cigarete.

„Nisam mogao vjerovati da prestajem pušiti. Mislim da moja majka još ni ne vjeruje u to, pušio sam tako dugo“, kaže on.

Smanjenje nikotina

E-cigarete odavno reklamiraju kao oruđe u borbi protiv pušenja. Korisnici kažu kako im omogućavaju da kontroliraju i smanje količinu nikotina koju uživaju, te da se na kraju riješe štetne navike.

No, Američki centri za kontrolu bolesti prvi put su uključili e-cigarete u kampanju protiv pušenja, jer smatraju da je alternativni duhan podjednako smrtonosan.

„Odrasli misle da će se osloboditi cigareta koristeći e-cigarete, a zapravo nastavljaju pušiti. Umjesto toga bi mogli prestati, a da nisu posegnuli za elektronskim cigaretama. One više štete nego što čine dobro“, rekao je Tom Frieden iz Centara.

U organizaciji tvrde da većina korisnika koja koristi e-cigarete kao sredstvo za odvikavanje nastavlja pušiti, izlažući svoje zdravlje još većem riziku.

Pribojavaju se da će voćni okusi pare, koji se koriste u pojedinim elektronskim cigaretama, privući djecu koja inače možda ne bi počela pušiti.

Robinson se protivi ovim argumentima. Uvjeren je da e-cigarete mogu smanjiti ovisnost o nikotinu. Kaže da je pokrenuo i posao sa e-cigaretama kako bi pomogao mušterijama da prestanu pušiti. Od njih čak traži da pokažu svoju zadnju kutiju tradicionalnih cigareta.

„Bavim se ovim poslom jer sam prestao pušiti pomoću e-cigareta. Ja sam dokaz da će svima koristiti“, ističe.

Mišljenje, kaže, neće promijeniti uprkos upozorenjima američke Vlade i novim antireklamama za e-cigarete.

Izvor: Al Jazeera i agencije