Obama: Netanyahu nije rekao ništa novo

Američki predsjednik Barack Obama rekao je da izraelski premijer Benjamin Netanyahu u svom govoru u američkom Kongresu u utorak nije rekao ništa novo i nije ponudio nikakvu praktičnu alternativu pregovorima s Iranom o njegovom nuklearnom programu.

Obama je naglasio da bi sporazum šest svjetskih sila s Iranom bio najbolja moguća opcija.

“Ako budemo uspješni, to će biti najbolji mogući sporazum kojim ćemo spriječiti Iran da dobije nuklearno oružje. Ništa drugo ne bi bilo ni blizu tome”, rekao je Obama novinarima u Bijeloj kući.

Bez sporazuma, Iran bi mogao nastaviti razvijati svoj nuklearni program, a međunarodna zajednica ne bi imala nikakav uvid u to, dodao je.

Netanyahu: Iran će uvijek biti američki neprijatelj

Netanyahu je ranije kazao u obraćanju zastupnicima oba doma američkog Kongresa da će Iran uvijek biti neprijatelj Sjedinjenih Američkih Država, ali i svijeta.

”Iranski režim predstavlja ozbiljnu prijetnju, ne samo Izraelu, nego i miru u cijelom svijetu”, kazao je Netanyahu.

Sa govornice, do koje je ispraćen ovacijama, pozvao je Ameriku da stane uz njega u borbi protiv Teherana, koji, uprkos upozorenjima, nastavlja razvijati svoj nuklearni program.

Govoreći o stanju u regiji, rekao je ga da to što se Iran protivi grupi ISIL ne može ga činiti prijateljem.

Netanyahu je u Kongres stigao na poziv Republikanca Johna Boehnera, bez obavještenja Obaminoj administraciji. Pedeset demokrata nije prisustvovalo njegovom obraćanju.

Netanyahu je uvjeren da pregovori sa Iranom ne vode rješenju, jer će ukidanje sankcija, njegovim liderima samo odriješiti ruke u provođenju, kako kaže, daljnje agresije. 

“U vrijeme kada su se mnogi nadali će se Iran pridružiti zajednici naroda, on je zauzet uništavanjem naroda. Svi se moramo ujediniti, kako bismo zaustavili osvajački pohod Irana, pokoravanje i teror.”

Premijer Izraela kazao je američkim zakonodavcima da sporazum o nuklearnom oružju o kojem svjetske sile pregovaraju s Iranom neće spriječiti mogućnost Irana da razvije nuklearnu bombu, ”već će otvoriti put bombi”.

”Ovaj sporazum neće biti ‘zbogom’ oružju, nego ‘zbogom’ kontroli oružja … odbrojavanje do potencijalne nožne more”, kazao je Netanyahu.

”Više nismo razbacani svijetom, nemoćni da se branimo. Povratili smo suverenitet u na našem drevnom tlu. Vojnike koji brane naš dom krasi beskrajna hrabrost. Prvi put u stotine generacija mi, židovski narod, možemo sami da se branimo. Kao premijer Izraela mogu vam obećati još jednu stvar. Čak i da Izrael mora stajati sam, Izrael će stajati”, poručio je Netanyahu.

Reporter Al Jazeere Ivica Puljić javlja iz Washingtona kako je Netanyahu ”najvažniji dio ostavio za kraj, a to je da se Izrael uvijek znao braniti te da više neće ponoviti greške i da će se sada, ako treba i sam braniti”.

”To je izravna poruka Obami i međunarodnoj zajednici da ako Izrael smatra da treba napasti iranska nuklearna postrojenja, da će to Izrael sam učiniti”.

Netanyahu se obratio Kongresu uoči izbora u Izraelu, koji su zakazani za 17. mart.

Na početku govora, Netanyahu je kazao kako zna da je njegov govor bio predmet kontroverzi te dodao kako žali ako neki smatraju da se došao obratiti članovima Kongresa iz političkih razloga.

”To nikad nije bila moja namjera. Želim zahvaliti vama, demokratama i republikancima, za vašu zajedničku podršku Izraelu godinu za godinom, deceniju za decenijom.

Cijenimo sve što je predsjednik Obama učinio za Izrael. Nešto od toga je vrlo poznato”, rekao je Netanyahu.

”Neke stvari koje je predsjednik učinio za Izrael možda nikada neće biti objelodanjene jer se tiču nekih od najosjetljivijih i strateških pitanja između američkog predsjednika i izraelskog premijera. Znam da ću uvijek biti zahvalana predsjedniku Obami zbog te podrške”.

Iran: Netanyahuov govor je obmana

Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova nazvao je Netanyahuov govor obmanom, rekavši da je potpuno u službi predstojećih izbora u Izraelu.

Govor izraelskog premijera u Teheranu komentarisao je i politički analitičar Mohammad Marandi.
 
”Islamska Republika Iran nikada, na bilo koji način, nije bila ekstremistička. Iran nikada nije napao nijednu susjednu državu. U posljednjih 300 godina Iran nije započeo nijedan rat. Nakon Islamske revolucije jedini rat u kojem je Iran učestvovao bio je odbrambeni. Taj rat je vođen protiv Irana i to uz podršku Zapada. U tom ratu protiv Irana je korišteno hemijsko oružje.

Iran se nikad nije osvetio za to. Iranci nikad nisu proizvodili ili koristili hemijsko oružje, jer vjerske vođe smatraju kako je proizvodnja ili korištenje oružja za masovno uništenje protivna islamu. S druge strane, Netanyahu je prije svega nekoliko mjeseci pobio nekoliko hiljada Palestinaca u Gazi. Granatirao je škole, tvrdeći kako je tamo skriveno oružje. U ovom trenutku, narod Gaze živi u uvjetima koncentracionog logora. Samo oni najlakovjerniji neće prepoznati da je, ako danas postoji država slična nacističkom režimu, onda to cionistička država”, rekao je Marandi.

Jučer je Netanyahu toplo dočekan u AIPAC-u – Američko-izraelskom odboru za opće interese – jednoj od najutjecajnijih lobističkih grupa u Washingtonu.

Ovaj put Netanyahu se posebno trudi osigurati da njegovo neslaganje s Obamom, kada je riječ o Iranu, ne podijeli republikance i demokrate u njihovoj tradicionalnoj podršci Izraelu.

“Žao mi je što su neki ljudi pogrešno shvatili moju posjetu ove sedmice. Izrael je dvopartijska tema, Izrael uvijek treba biti dvopartijska tema”, izjavio je Netanyahu.

Ipak, mnogi američki Jevreji opisuju Netanyahuovo prihvaćanje poziva republikanaca da govori u Kongresu, a bez da je prethodno obaviještena Bijela kuća – taktičkom greškom.

Kažu kako on na taj način prisiljava demokrate da biraju između Izraela i Obame, i to u ključnom trenutku za postizanje nuklearnog dogovora s Iranom.

Izvor: Al Jazeera i agencije