Niko ne vjeruje u primirje u Ukrajini

Zapadni lideri usaglasili su se na videokonferenciji da je, u slučaju kršenja prekida vatre na istoku Ukrajine, neophodna jaka reakcija međunarodne zajednice.

To je poslije sastanka saopćio kabinet francuskog predsjednika Francoisa Hollandea. Lideri Velike Britanije, Amerike, Njemačke, Francuske, Italije i Evropskog vijeća raspravljali su o krizi u Ukrajini i provođenju sporazuma iz Minska potpisanog 12. februara.

U posljednja 24 sata, u sukobima vladinih i proruskih snaga, na istoku Ukrajine ubijena su tri ukrajinska vojnika, a devet ih je ranjeno.

Dokaz je to slabosti primirja koje je prije više od dvije sedmice zaključeno između Kijeva i vođa proruskih snaga. U međuvremenu, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko potpisao je ukaz o osnivanju Ustavne komisije, naglašavajući kako počinje nova, vrlo važna faza ustavne reforme, u kojoj treba očuvati cjelovitost zemlje.

Što se primirja tiče, diplomate se nadaju da će uspjeti ispregovarati rješenje koje će biti trajno. No, ukrajinska vojska i separatisti spremni su za nove borbe.

Pripreme za sukobe

Separatisti u Donjecku pripremaju se za nove borbe protiv snaga ukrajinske vlade. U bivšoj robnoj kući veličine avionskog hangara smještena je uništena mehanizacija. Kamioni uništenih točkova, tenkovi uništenih gusjenica.

Mnogi predstavljaju trofeje, zarobljene od ukrajinskih snaga tokom sukoba koji traje već godinu dana i koji je odnio 6.000 života, javlja John Hendren, novinar Al Jazeere.

Uprkos labavom primirju, separatističke snage pripremaju se za nove sukobe.

Bivši zapovjednik ukrajinske vojske rukovodi popravkom vojnog arsenala separatističkih snaga.

Zamolio je ekipu Al Jazeere da ne otkriju njegov identitet.

“Ako želite mir, morate se spremati za rat. Naše oružje će mirovati. Ipak, čuvat ćemo ga i biti spremni da ga upotrijebimo ako bude neophodno”, rekao je on.

“Transporter ukrajinske vojske još je prekriven sijenom s fronta u Debaljcevu, gdje je zarobljen. Separatisti ga popravljaju. Ako primirje propadne, koristit će ga u borbi protiv ukrajinske vojske”, javlja Hendren.

Ukrajinske snage također se pripremaju za nastavak sukoba.

Pavlo Klimkin, ukrajinski ministar vanjskih poslova, kazao je: “Moramo se moći braniti. Za razliku od Donjecka i Luganska, koje snabdijeva Rusija, nama je potrebno odbrambeno naoružanje. Dakle, ne da napadamo, nego da se branimo od Donjecka i Luganska”.

Nijedna strana ne vjeruje previše da će se primirje održati.

Čini se da sudbina istočne Ukrajine ne zavisi samo od vojske, nego i od mehaničara koji popravljaju i održavaju ratni arsenal.

Izvor: Al Jazeera