Evropski lideri stigli na mjesto pada aviona

Kancelarka Njemačke Angela Merkel, premijer Španije Mariano Rajoy i predsjednik Francuske Francois Hollande stigli su nedaleko od mjesta gdje se srušio avion Germanwingsa pri čemu je živote izgubilo 150 ljudi.

Među žrtvama je bilo najviše njemačkih i španskih državljana.

Hollande i Merkel su doputovali zajedno helikopterom do sela Seyne-les-Alpes u južnoj Francuskoj gdje se jučer u Alpama srušio avion, dok im se španski premijer naknadno pridružio.

Na zajedničkoj konferenciji evropskih lidera Francois Hollande je rekao da su sve državne službe vrlo brzo reagirale.

Rekao je da nije bilo mogućnosti spašavanja posade i putnika, jer niko nije preživio nesreću.

Kazao je kako će Francuska učiniti sve da omogući da se porodicama žrtava predaju njihova tijela.

Nastavak istrage

Istraga o padu aviona Germanwingsa sa 144 putnika i šest članova posade u francuskim Alpama se nastavlja, dok zvaničnici upozoravaju da bi operacije mogle potrajati danima zbog nepristupačnog terena.

Pretpostavlja se da nema preživjelih. Za sada je potvrđeno da je među putnicima bilo najviše Nijemaca, zatim Španaca, te državljana Australije, Turske, Danske, Holandije, Belgije, Velike Britanije i Meksika.     

Reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak izvještava iz Francuske da će sutra početi izvlačenje tijela nastradalih.

Kako javlja, teren nadlijeće mnogo helikoptera, a stalno pristižu vozila s vojskom i drugim osobljem iz spasilačkih službi.

Francuski ministri dolaze u krizni štab podignut u blizini mjesta nesreće [Foto: Reuters]

Nastradao i bračni par porijeklom iz Bosne i Hercegovine

Avion Airbus A320 srušio se jučer u blizini sela Barcelonnette na jugu Francuske na letu iz Barcelone za Dusseldorf i nije bilo preživjelih putnika. Šef aviokompanije Germanwings Thomas Winkelmann rekao je da su u avionu bila 72 Nijemca i 35 Španaca.

Zvaničnici vjeruju da je među putnicima bilo i nekoliko Australaca, Turaka, Danaca, Holanđana i Belgijanaca. Ambasador Bosne i Hercegovine u Njemačkoj Edin Dilberović potvrdio je za Al Jazeeru da je u avionu bio i bračni par porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Dodao je da nisu posjedovali bh. pasoše već su imali njemačko državljanstvo.

Potvrđeno je i kako su među poginulima i dvije bebe te 16 učenika iz njemačkog grada Haltern am Seea. Tamo je proglašen Dan žalosti i sve aktivnosti koje su planirane otkazane su, izvještava reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Izvor: Al Jazeera i agencije