Holandija demantira da je MH17 oborila raketa BUK

U udesu malezijskog aviona poginulo svih 298 putnika i članova posade (EPA)

Holandija je demantirala izvještaje kako je malezijski putnički avion leta MH17, koji se srušio u istočnoj Ukrajini u julu prošle godine sa 298 putnika i članova posade, oborila raketa iz sistema BUK.

Holandska agencija za sigurnost (DSB), koja istražuje uzrok nesreće, odgovorila je na izvještaje koje je objavila holandska televizija RTL da je avion oboren raketom iz protivavionskog raketnog sistema ruske proizvodnje.

„Istraga o uzroku nesreće je u toku i usmjerena je na mnogo više izvora, a ne samo na taj šrapnel“, navela je agencija DSB.

„Dodatni materijal za istragu je dobrodošao, ali je apsolutno neophodno da se nesporno dokaže da postoji veza između materijala i oborenog aviona“, istaknuto je u saopćenju koje prenosi Russia Today.

Navodi holandskih medija

Televizija RTL je jučer objavila da se metalni dio sa mjesta pada aviona, navodno, podudara sa raketom BUK zemlja-zrak.

Taj dio je prije nekoliko mjeseci pronašao jedan holandski novinar u selu Grabovo, blizu mjesta na kome se avion srušio prošle godine.

Ranije je holandski medij RTL News objavio kako metalni fragment sa mjesta udesa malezijskog aviona MH17, koji je pao u istočnoj Ukrajini, odgovara raketi iz sistema BUK, te pozvao se na analize stručnjaka.

Do tog materijala i fragmenata došao je prošlog novembra, nekoliko mjeseci poslije nesreće, jedan holandski novinar, javio je Reuters. Britanska novinska agencija navodi kako otkriće da metalni fragment odgovara raketi iz sistema BUK potkrepljuje teoriju da su avion oborile proruske snage na istoku Ukrajine.

Holandska stanica RTL News dala je pronađeni fragment međunarodnim stručnjacima na analizu.

Ruski ćirilični znakovi

Stručnjaci iz Londona smatraju da su to prvi dokazi kako je oboren avion, a fragment, prema njihovom mišljenju, potiče od rakete BUK.

Sistem BUK datira iz arsenala sovjetske ere, ali se razvijao tokom godina i predstavlja dio raketnog arsenala Rusije, Ukrajine, Finske i Gruzije.

Analiza dijelova oružja i rakete pokazala je i da se na njima nalaze i ruski ćirilični znakovi, prenosi RTL News.

U udesu malezijskog aviona poginulo je svih 298 putnika i članova posade.

Izvor: Agencije