Indonežani uhapšeni u pokušaju da se pridruže ISIL-u

Mnoge pristalice ISIL-a koriste turski grad Gaziantep za prelazak u Siriju (Getty Images)

Šesnaest Indonežana uhapšeno je u Turskoj, dok su pokušavali preći u Siriju i pridružiti se grupi Islamska država Irak i Levant (ISIL), rekao je turski ministar vanjskih poslova.

Mevlut Cavusoglu izjavio je da policija traga za drugom grupom od 16 Indonežana koji su nestali u Turskoj.

Grupa koja je uhvaćena u turskom gradu Gaziantepu u blizini sirijske granice sastavljena je od 11 djece, četiri žene i jednog muškarca, izvijestili su turski mediji.

Tedjo Edhy Purdijatno, indonezijski ministar sigurnosti, izjavio je da njegova zemlja istražuje ovaj incident. Dodao je da je jasno da se grupa željela pridružiti ISIL-u “da bi imali bolji život u skladu s islamskim zakonima šerijata”.

Retno Marsudi, ministar vanjskih poslova Indonezije, kazao je da je u Tursku poslan tim da bi istraživao incident s turskim vlastima.

Više od 500 Indonežana otišlo je da se bori u redovima ISIL-a, procjenjuje šef indonežanske protivterorističke službe.

Jakarta je već zabranila podržavanje ISIL-a, ali su stručnjaci pozvali vlasti da preduzmu daljnje korake kako bi zaustavili kretanje boraca.

Hapšenje pomagača

Vijest o hapšenju Indonežanskih državljana uslijedila je dan nakon što je turski ministar Cavusoglu objavio da je uhapšena osoba koja je pomagala trima maloljetnim djevojkama koje su iz Velike Britanije preko Turske krenule u Siriju kako bi se pridružile ISIL-u.

Djevojčice Shamima Begum (15), Amira Abase (15) i Kadiza Sultana (16), sve tri učenice londonske akademije „Bethnal Green“ su u utorak, 17. februara, napustile Veliku Britaniju kako bi se navodno pridružile pobunjenicima u Siriji.

Nakon što su iz Londona avionom doputovale u Istanbul 17. februara, mlade Britanke su snimljene tokom ukrcavanja u autobus za Sanliurfu, koja se nalazi nedaleko od turske granice sa Sirijom. Na snimcima se mogu vidjeti kako sa putničkim torbama u rukama mijenjaju više čekaonica za putnike.

Do pomenutih snimaka došla je istanbulska policija u okviru istrage o nestanku pomenutih djevojaka. Nakon provedene noći na autobuskom terminalu, tri djevojke su 18. februara u dnevnom terminu ušle u autobus za Sanliurfu.

Izvor: Agencije