‘Udarna pesnica’ NATO-a sprema vojnu vježbu na istoku Evrope

Prvu vježbu posebne snage NATO-a imat će već za mjesec (EPA)

Vježbe NATO-a u aprilu i junu bit će test napretka novih snaga za brzo djelovanje, stvorenih u svjetlu ukrajinske krize, najavio je neimenovani zvaničnik tog saveza.

“Ovo će biti prva prilika da vidimo te zajedničke snage u akciji”, rekao je isti izvor na brifingu u Štabu alijanse u belgijskom gradu Monsu, saznaje AFP.

O formiranju tih snaga lideri NATO-a su se dogovorili u septembru prošle godine i one će imati blizu 5.000 vojnika koji će moći biti razmješteni bilo gdje u roku od nekoliko dana, a bit će operativne do 2016. godine.

Komandni centri tih snaga bit će u istočnoevropskim članicama NATO-a.

Snage za brzo djelovanje trebale bi biti povećane na 30.000 ljudi, među kojima će 5.000 biti sposobno da se za nekoliko dana prebaci u krizne regije.

‘Udarna pesnica’

“Prva vježba bit će usmjerena na brze pripreme i razmještanje snaga. Na drugoj vježbi, testirat će se njihova sposobnost da budu angažovane iz Njemačke, Holandije, Norveške i Češke na poligon u zapadnoj Poljskoj, što će biti simulacija odgovora na krizu”, rekao je zvaničnik NATO-a koji nije želio biti imenovan.

Ova jedinica jačine brigade, popularno nazvana “udarna pesnica” NATO-a, bit će u stanju u roku od dva do četiri dana reagovati na svaku prijetnju Savezu.

U Rumuniji, Bugarskoj, Poljskoj i tri baltičke zemlje bit će postavljeni štabovi i komandni centri za prihvat ove jedinice koja je zvanično dobila ime “Zajedničke snage vrlo visoke borbene gotovosti” s engleskim akronimom VJTF.

Iako se to nigdje posebno ne navodi, plan o formiranju VJTF-a usvojen je kao odgovor na pojačane vojne aktivnosti Rusije na istočnim granicama, kao i na strah baltičkih zemalja da bi mogle postati meta ruske agresije. 

Izvor: Agencije