Njemačka odbija platiti ratnu odštetu Atini

Tsipras optužio Njemačku za 'pravne trikove' (AP)

Njemačka je odbacila zahtjev Grčke da joj isplati ratnu odštetu, nakon što je premijer Alexis Tsipras optužio Berlin za primjenu pravnih trikova radi izbjegavanja plaćanja nadoknade zbog nacističkog okupiranja njegove zemlje.

“Čvrsto vjerujemo da su pitanja odšteta i nadoknada pravno i politički riješena”, izjavio je Steffen Seibert, glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel.

On je dodao da pažnju treba usmjeriti na aktuelna pitanja i bolju budućnost.

Portparol njemačkog Ministarstva finansija rekao je da nema razloga da se sa Vladom Grčke razgovara o odštetama i da taj zahtjev predstavlja skretanje pažnje sa ozbiljnih finansijskih pitanja sa kojima je Grčka suočena.

Njemačka je nekoliko puta poručila da Grčkoj neće dati nikakvo dodatno obeštećenje, navodeći da je to pitanje riješeno postojećim sporazumima, podsjećaju agencije.

Pojačavanje tenzija

Ljevičarska grčka vlada ocijenila je da Njemačka nije u punom iznosu obeštetila Grčku za brutalnu okupaciju u Drugom svjetskom ratu i to pitanje je povezala sa svojim aktuelnim dugom prema stranim povjeriocima, prenio je AP.

Premijer Alexis Tsipras potvrdio je kako ugovor o reparaciji s Njemačkom iz 1960. godine nije pokrio glavne zahtjeve Grčke, uključujući nadoknadu za uništenu infrastrukturu, ratne zločine i vraćanje prinudnog zajma koji su nacisti uzeli od okupirane Grčke, a nikada ga nisu vratili.

Tsipras je u parlamentu rekao da će Grčka poštovati svoje obaveze prema kreditorima, uključujući i Njemačku, ali da neće “odustati od svojih  neopozivih zahtjeva za reparacijama iz Drugog svjetskog rata”.

Optužio je Njemačku da zapravo koristi “pravne trikove” radi izbjegavanja odštete za nacističku okupaciju Grčke te istakao da će podržati parlamentarne napore za reviziju ovog pitanja.

Analitičari smatraju da će takvi Tsiprasovi komentari, najvjerovatnije, pojačati tenzije između Atine i Berlina.

“Poslije ujedinjenja Njemačke 1990. godine stvoreni su pravni i politički uslovi za rješavanje ovog pitanja. Od tada su njemačke vlasti izabrale tišinu, pravne trikove i odgađanja. Pitam se, pošto ovih dana na evropskom nivou ima mnogo govora o moralu, je li i ovo moralno”, pitao je Tsipras.

Izvor: Agencije