ISIL želi razdor među Kurdima

U sjevernom Iraku kurdske snage su u prvim redovima borbe protiv ISIL-a. Blizu tisuću pripadnika kurdskih snaga izgubilo je život od lipnja, neki od njih na monstruozan način.

Reporterka Al Jazeere Zeina Khodr razgovarala je s obitelji borca kojem je ISIL odrubio glavu.

Hujamu Surchiju odrubili su glavu pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant. Bio je borac kurdske Pešmerge, zarobljen u lipnju.

Njegova supruga jedva progovara, još je u šoku…Kao i njezina djeca. Ali kažu i da su ponosni na svog oca jer je poginuo braneći svoju zemlju.

Ubojica živio nekoliko sela dalje

“Oteli su moga oca i ubili ga na brutalan način. Tražimo od svojih vođa da nam pomognu da vratimo njegovo tijelo”, kaže Aven Surchi, kćer ubijenog kurdskog borca.

Hujam je bio pripadnik plemena Surchi. Njegovo selo nalazi se samo nekoliko kilometara od sela muškarca koji mu je na snimci odrubio glavu. Ubojica je identificiran kao Kurd iz plemena Zebari.

Irački Kurdi ratuju s ISIL-om, ali Kurda ima i u redovima te grupe. Nema službenih brojki, ali ISIL tvrdi da ima isključivo kurdsku jedinicu.

“Vrlo sam tužan i bijesan, ali još mi je gore zbog toga što ga je ubio Kurd”, kaže Hujamov sin Omar.

Ovo nije prvi put da ISIL koristi Kurde. Bombaš samoubojica koji je u studenome napao ured guvernera također je bio irački Kurd.

Guverner Erbila, glavnog grada kurdske regije na sjeveru Iraka, kaže da je to dio strategije ISIL-a. Smatra kako ISIL želi okrenuti Kurde jedne protiv drugih u ovoj relativno mirnoj regiji.

‘Žele da se borimo jedni protiv drugih’

“Igraju na kartu izazivanja problema unutar naše zajednice, žele da se borimo jedni protiv drugih, Kurdi protiv Kurda. Koriste različite taktike protiv nas”, kaže guverner Nawzad Hadi.

Kurdi se pojavljuju u propagandnim snimcima ISIL-a, gdje ohrabruju druge da im se pridruže i kritiziraju, kako ga nazivaju, sekularno kurdsko društvo.

Većina Kurda su suniti, kao ISIL, ali imaju vlastiti jezik i kulturu.

“ISIL koristi odrubljivanja glava kao taktiku zastrašivanja. Hujam Surchi nije prvi borac Pešmerge ubijen na taj način, a možda neće biti ni posljednji. Kurdski dužnosnici kažu da je ISIL zarobio više od 50 boraca Pešmerge od kada je u lipnju sukob počeo”, izvještava reporterka Zeina Khodr iz sela Bardasor na svjeveru Iraka.

Mnogi odrasli Kurdi dobrovoljno su se pridružili Pešmergi kad se njihova regija našla u opasnosti.

Kažu da neće dozvoliti ISIL-u da podijeli njihovu zajednicu, niti da ih taktikama zastrašivanja odvrati od borbe.