UAE suspendirao zračne udare protiv ISIL-a

Avioni tipa V-22 Osprey slijeću i uzlijeću vertikalno (EPA)

Ujedinjeni Arapski Emirati, ključni arapski član u američkoj koaliciji protiv grupe Islamska Država Irak i Levant (ISIL), nis učestvovali u borbenim misijama u Siriji od decembra prošle godine, izvijestili su američki zvaničnici.

Zaljevska arapska država istupila je iz grupe zemalja koje su učesvovale u zračnim napadima na ciljeve ISIL-a u Siriji nakon što je zarobljen jordanski pilot, navodeći strah za sigurnost svojih pilota u slučaju obaranja aviona.

“Potvrđujem da su Ujedinjeni Arapski Emirati obustavili zračne udare brzo nakon pada jordanskog aviona i njegovog pilota”,  prenosi AFP  riječi neimenovanog američkog zvaničnika.

“Ali, dozvolite mi da budem jasan – UAE je i dalje bitan i vrijedan partner, koji doprinosi radu koalicije.”

Američki zvaničnici su govorili u srijedu, pod uvjetom anonimnosti, jer taj postupak nije bio najavljen, niti su bili ovlašteni o tome javno govoriti.

The New York Times je bio prvi list koji je objavio odluku UAE-a o prestanku zračnih napada, dan nakon što se pojavio video o Moazu al-Kassasbehu, uhapšenom jordanskom pilotu kojeg je ISIL spalio.

Američke tvrdnje

Kassasbehov avion je srušen u decembru, a nastojanje Jordana da izdejstvuje njegovo oslobađanje nije uspjelo.

Ujedinjeni Arapski Emirati su od SAD-a zatražili da u napore pronalaska i spašavanja bude uključena i upotreba aviona V-22  u blizini fronta u sjevernom Iraku, umjesto u Kuvajtu, objavio je NYT, citirajući zvaničnike.

Piloti ove zemlje neće se priključivati letovima dok se avioni tipa V-22 Osprey, koji slijeću i uzlijeću vertikalno, poput helikoptera, ponovo ne uključe u sjeverni Irak.

Iako je UAE prestao s letačkim misijama, američka vojska nastavlja, u svojim dnevnim izvještajima, tvrditi da Emirati i dalje učestvuju u napadima u Siriji kao partneri SAD-a.

Pored UAE-a, Bahreina, Jordana i Saudijske Arabije, u napadima protiv ISIL-a, koji su počeli u septembru, učestvuju još Australija, Belgija, Kanada, Danska, Francuska, Holandija i Velika Britanija.

Sjedinjene Američke Države imaju kljuučnu ulogu u toj akciji, izvodeći najmanje 80 posto napada prema izjavama zvaničnika.

Izvor: Agencije