Tsipras: Grčka nije prijetnja Europi

Novi grčki premijer Alexis Tsipras u srijedu je, nakon sastanka s predsjednikom Francoisom Hollandeom, pozvao Francusku da odigra “vodeću ulogu jamca” u poticanju gospodarskog rasta u Europi, izvješćuje AFP.

“Danas nam je potreban dogovor za Europu, dogovor oko rasta europskog gospodarstva”, kazao je grčki premijer, istaknuvši da njegova zemlja “nije prijetnja Europi”.

“Francuska mora igrati ulogu protagonista u toj političkoj promjeni”, dodao je Tsipras, kako prenosi Hina.

Hollande: Solidarnost i Poštivanje

Hollande je u svojoj izjavi naglasio dva načela: solidarnost, podsjetivši da Pariz i Atena dijele istu monetarnu zonu, i poštivanje, s jedne strane volje grčkog naroda glede izbora svog vodstva, ali također i “europskih pravila koja vrijede za sve, uključujući i Francusku”.

Hollande je poručio da je za Grčku dobro da blisko surađuje sa Francuskom, koju je opisao kao “specijalista za reforme”, unatoč kritikama iz nekih dijelova Europe da je njegova vlada malo učinila na obnovi svoje poljuljane ekonomije, prenosi Tanjug agenciju AFP.

Hollande je neposredno nakon stupanja Tsiprasa na premijersku dužnost rekao da Grčka mora održati svoja obećanja o isplati duga.

U jednom od ranijih priopćenja iz Elizejske palače istaknuto je da službeni Pariz želi “pomoći Grčkoj da se vrati stabilnosti i rastu”, i da će Francuska “stajati uz Grčku tijekom ovog važnog razdoblja njezine budućnosti”.

Merkel: Nema nesuglasica oko Grčke

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je ocijenila da između članica eurozone nema temeljnih razmimoilaženja po pitanju Grčke, izvješćuje AFP s konferencije za novinare s malteškim premijerom Josephom Muscatom.

“Ne vjerujem da postoje razmimoilaženja oko temeljnih pitanja kada govorimo Grčka”, kazala je šefica njemačke vlade odgovarajući na pitanje novinara pribojava li se da bi nova grčka vlada mogla unijeti razdor u eurozoni, imajući u vidu financijske probleme i u Italiji i Francuskoj.

“Razgovarala sam telefonski s talijanskim premijerom i u kontaktu sam s predsjednikom Hollandeom. Razgovarali smo o tome i mislim da je sada na Grčkoj da nam točno predstavi svoje ideje”, kazala je Merkel.

Grčka, koja vodi vremensku utrku s financijskim problemom, u srijedu je Europskoj uniji predložila plan reformi i financija u naredne četiri godine i pokucala na vrata Europskoj središnjoj banci kako bi pokušala “održati glavu iznad vode”.

Novi grčki premijer izrazio je u srijedu u Bruxellesu uvjerenje kako je moguće naći rješenje za spor oko duga između Grčke i Europske unije, javljaju agencije.

Tsipras optimističan

“Vrlo sam optimističan da ćemo učiniti sve što možemo kako bi našli zajedničko, održivo i uzajamno prihvatljivo rješenje za našu zajedničku budućnost“, rekao je Tsipras na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom, prenosi AFP.

Šef grčke Vlade jutros je doputovao u prvi posjet Bruxellesu, devet dana nakon što je imenovan za premijera poslije pobjede njegove partije Syriza na izborima u Grčkoj 25. veljače.

Vjeran svom običaju, Tsipras se pojavio bez kravate u Bruxellesu, gdje se sastao s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom i predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, a poslije razgovora sa Schulzom produžio je za Pariz.

Kako prenosi francuska agencija, Tsipras je pokušao uvjeriti svoje europske partnere da ne namjerava kršiti pravila 28-članog bloka.

“Mi želimo da popravimo taj okvir, a ne da ga razbijemo. I smatramo da bi u tom okviru mogli naći zajedničko održivo rješenje za naše narode”, kazao je.

Schulz je ocijenio kako su razgovori bili “plodni”, ali je priznao da “predstoje teška vremena”.

Novi plan

Glavna tema današnjih razgovora je najava Grčke da će obustaviti pregovore s “trojkom”, koju čine predstavnici Europske komisije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda, te odustati od programa štednje na kome inzistiraju vjerovnici.

Tsipras je u Bruxelles, gdje je doputovao iz Rima, donio novi plan za rešenje grčke dužničke krize, koji je načinio novi ministar financija Yanis Varoufakis.

Prema tom planu, čiji detalji još nisu u potpunosti poznati, Grčka je spremna odustati od prvobitnog zahtjeva da joj se otpiše dio javnog duga koji iznosi 175 posto bruto društvenog proizvoda, odnosno skoro 300 milijardi eura.

Umjesto otpisa, Grčka traži da se jedan dio duga pretvori u obveznice koje bi bile vezane za gospodarski rast, tako da bi se otplaćivale u skladu s mogućnostima grčkog gospodarstva.

Varoufakis, koji je danas u Frankfurtu razgovarao sa šefom ECB Mariom Draghim, predložio je da ECB ostatak duga pretvori u sasvim novi tip “permanentnih” obveznica bez fiksnog roka otplate.

Izbjeći nove sukobe

Juncker je u Europskom parlamentu ranije rekao da je spreman za promjene u dosadašnjim aranžmanima s Grčkom, ali da i druga strana mora biti spremna na kompromis.

“Nije samo jedna članica EU demokratski izrazila svoj stav. Moraju se uzeti u obzir i mišljenja ostalih”, kazao je Juncker zastupnicima.

Tsipras je izjavio u utorak navečer u Rimu da želi izbjeći sukob s europskim partnerima, ali nije želio govoriti o detaljima mogućeg sporazuma o ublažavanju grčkog duga koji pokušava ispregovarati s međunarodnim kreditorima.

“Već imamo previše sukoba u Europi da bi stvarali nove”, rekao je Tsipras nakon sastanka s talijanskim kolegom Matteom Renzijem, prenosi agencija dpa.

Rekao je da njegova Vlada slijedi “logičan put protiv apsurdnosti programa štednje koji su jasno pokazali da nisu efikasni” i naglasio da Grčka mora izaći iz opakog kruga novog zaduživanja za vraćanje starih dugova.

“Naravno da smo otvoreni za sugestije ostalih partnera”, rekao je Tsipras i ponovio obećanje da će provesti strukturne reforme i držati javni deficit pod kontrolom.

Renzi je kazao da nisu razgovarali o specifičnim idejama restrukturiranja duga.

“Vjerujem da postoji uvjeti za pronalaženje tačke slaganja između Grčke i partnera iz eurozone”, rekao je talijanski premijer, koji je na kraju simbolički darovao svome grčkom kolegi Tsiprasu kravatu, koju on odbija nositi dok se njegova zemlja nalazi u krizi.

Ekonomski rast

“Želimo pružiti ruku Grčkoj, što ne znači da joj uvijek dajemo za pravo, ali smo uvjereni da će se Grčka izvući”, rekao je Renzi.

“Kad se to dogodi, bit će mi drago da premijer nosi talijansku kravatu”, rekao je Renzi, dajući Tsiprasu kravatu u bojama talijanskog predsjedništva EU, koje je završilo krajem godine.

“Obećajem da ću nositi ovu kravatu kad Grčka pronađe održivo rješenje”, odgovorio je Grk.

Talijanski premijer je rekao da svi trebaju shvatiti rezultate izbora u Grčkoj kao poruku nade kompletne generacije, koja zahtjeva veću pažnju i zainteresiranost za one koji pate zbog krize.

“Svijet poziva Europu da investira u razvoj, a ne (da provodi) mjere štednje”, naveo je Renzi, prije nego što se našalio da je izbor Tsiprasa bio blagoslov za njega lično.

“Sada više (Bruxelles) neće mene smatrati za opasnog ljevičara”, rekao je talijanski premijer.

Odvojeno se Tsiprasov ministar financija Yanis Varoufakis sastao sa svojim talijanskim kolegom Pierom Carlom Padoanom, koji smatra da je važno da se Grčkoj pomogne da ponovo počne ostvarivati ekonomski rast.

Varoufakis je u ponedjeljak u razgovoru za Financial Times rekao da će zemljama eurozone ponuditi zamjenu vanjskog duga obveznicama vezanim za rast kako bi iscrpljena Grčka dobila više vremena i fiskalnog prostora za reforme, ali o detaljima toga plana u Rimu nije želio govoriti.

“Pomozite nam da reformiramo našu zemlju, dajte nam fiskalnog prostora da to napravimo jer ćemo se u protivnom i dalje gušiti pa nećemo biti reformirana nego deformirana Grčka”, poručio je.

U osnovi, njegov se prijedlog svodi na to da bi otplata grčkog duga zemljama eurozone ovisila o njezinim ekonomskim postignućima, što se više izdigne iz recesije, to bi više morala poštivati otplatu duga.

Ofanziva šarma

Ideja, koja još nije službena, za sada je naišla na hladan prijem u eurozoni.

“Treba nam više pojedinosti. Ali prve su reakcije dosta skeptične. Brine da je to samo još jedan trik”, rekao je neimenovani dužnosnik eurozone za Reuters.

Tsipras i Varoufakis u četvrtak će “na noge” njemačkom kolegi Wolfgangu Schaeubleu, čija je zemlja najveći protivnik grčkog odustajanja od štednje.

“Imam veliko poštovanje za doktora Schaeublea”, rekao je Varofakis agenciji Ansi. “Ostajem optimist da možemo postići dogovor”.

Grčka je bila prva zemlja eurozone koja je kreditima EU-a i MMF-a spašena od bankrota 2010. godine.

Atena je zatražila pomoć nakon što je priznala da je krivotvorila stanje svojih financija kako bi prikrila veliki deficit.

Od tada, nacionalni proračun smanjio se sa 11 posto, na projiciranih 1,6 posto BDP-a u 2014. godini.

Ali taj je napredak plaćen recesijom bez presedana jer je nacionalna ekonomija pala za čak četvrtinu, a nezaposlenost mladih premašila 50 posto. Javni dug narastao je sa 146 posto BDP-a 2010. na 175 posto prošle godine.

Izvor: Agencije