Upozorenje na nepostojeće napade u Južnoj Africi

Istraživački odjel Al Jazeere u posjedu je tajnih obavještajnih dokumenata koji otkrivaju do sada nepoznate detalje o lovu na Al-Kaidu.

Dokumenti pokazuju kako obavještajne službe nadziru pojedince i vjerske pokrete te izdaju međusobna upozorenja o napadima. Ali, bivši ministar obavještajnih službi Južne Afrike kazao je za Al Jazeeru da ovakva upozorenja služe samo za podizanje prašine.

Obaveštajni dokumenti nam pokazuju na koji način su obavještajne službe lovile svog velikog neprijatelja – Al-Kaidu. Špijuni u Južnoj Africi nadzirali su islamske grupe i pratili Tableeghi Jamaat, apolitični vjerski pokret, po karakteru sličan američkim Amišima.

U zaključku ovog tajnog dokumenta piše da “dostupne informacije ne ukazuju na povezanost” ove grupe s “radikalizacijom” ili “terorizmom”. Ali, u istom dokumentu navodi se da je kod Tableeghi Jamaata “uočena podložnost” utjecajima Al-Kaide, premda za to nisu predočeni dokazi.

“Riječ je o apolitičnoj grupi, koja nema apsolutno nikakve veze s terorističkim aktivnostima. Nije povezana ni s jednom drugom grupom”, kaže Ebrahim Bham, profesor islamskih nauka.

Upozorenja Mossada

Državna sigurnosna agencija utvrdila je identitet osoba za koje kaže da su povezane s Al-Kaidom, kao i da su jedno vrijeme boravile u Južnoj Africi.

Među njima je i tzv. bijela udovica Samanta Lutweit, za kojom je Interpol izdao potjernicu. Ona je bivša supruga jednog od bombaša samoubica, odgovornih za napad na London 7. jula 2005. godine.

Barry Gilder je bivši koordinator za obavještajne poslove i direktor Obavještajne službe. On tvrdi da je Zapad vršio pritisak na Južnu Afriku da krene u lov na Al-Kaidu, premda ona nije predstavljala značajnu prijetnju za ovu zemlju.

“U vrijeme kada sam radio za Vladu, naša procjena je bila da Al-Kaida ne predstavlja naročitu prijetnju u Južnoj Africi, premda smo je uvijek držali na oku”, kaže Barry Gilder, bivši direktor Obavještajne službe JAR-a.

Dokumenti pokazuju kako obavještajne agencije objedinjuju svoje informacije o Al-Kaidi i stvaraju zajednički prikaz, iz kojeg proizilaze nevjerovatne tvrdnje, koje je ponekad nemoguće provjeriti. Jedan ruski dokument upozorava na laboratorij za razvoj “biološkog oružja”, smješten u istočnom Alžiru. Virus plućne kuge “pobjegao” je iz laboratorija i uzrokovao “smrt 40-ak militanata.”

Izraelska obavještajna služba Mossad također je izdala brojna upozorenja, u kojima iznova podsjeća na opasnost od mogućih napada, poput napada na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država iz 1998. godine. U ovom dokumentu pominje se više napada planiranih u periodu između 2007. i 2012. godine, od kojih nijedan nije realiziran.

Više u videosnimku…

Al Jazeera