Planiran atentat na čelnicu Afričke unije

Tajni obavještajni dokumenti, do kojih je došao istraživački odjel Al Jazeere i čiji se detalji objavljuju u serijalu „Špijunski kanali“, otkrivaju plan atentata na predsjednicu Komisije Afričke unije Nkosazanu Dlamini-Zuma.

Iz dokumenata je primjetan haos i konfuzija koji su vladali među južnoafričkim i etiopskim špijunima.

Oktobra 2012. Dlamini-Zuma postala je nova predsjedavajuća Komisije Afričke unije. Nekoliko dana kasnije suočila se, kako to sigurnosne službe nazivaju, s neposrednom prijetnjom po život.

Špijunski kanali iz Južne Afrike otkrivaju da je atentat planiran 24. oktobra, u sjedištu Afričke unije u Adis Abebi. Uslijedili su vanredni sastanci, konfuzija i neuspjeh da se otkriju potencijalni atentatori.

Glavni južnoafrički obavještajac u Adis Abebi upozorio je na ovaj plan, ali je slijedio naredbe da etiopskoj službi ne smije otkriti identitete potencijalnih atentatora. Zatim je tražio odobrenje da otkrije detalje.

„Iz Stanice traže da se utvrdi kada će se imena moći otkriti etiopskoj službi, jer žele izbjeći diplomatski skandal u slučaju da se nešto desi“, navodi se u dokumentima.

Nakon što je obaviještena o zavjeri, etiopska sigurnosna služba je u hotelu predsjednice Komisije Afričke unije rasporedila još četiri tjelesna čuvara. No, dokumenti su otkrili sramotne propuste u osnovnoj organizaciji.

„Čuvari su četiri dana spavali u hodnicima bez hrane i vode.“

Sastanak u Etiopiji

Šef osiguranja Afričke unije požalio se kako je jelovnik hotela suviše skup za čuvare.

„Moraju napustiti hotel kako bi nabavili hranu i vodu, ostavljajući predsjedavajuću bez zaštite“, dalje navode dokumenti.

Na planirani dan atentata, južnoafrički špijuni su se sastali u Etiopiji kako bi razgovarali o razlogu njihovog boravka.

„Cilj je također dogovoriti generalne aktivnosti zaštite predsjedavajuće Afričke unije… ali bez stvaranja utiska da Južna Afrika nema povjerenja u etiopske sigurnosne službe.“

Agenti su provjeravali imena potencijalnih atentatora na graničnim prelazima, ali bez rezultata. Atentat na kraju nije izveden.

„Špijuni su imali nedovoljno informacija i vremena. Nisu čak uspjeli ni organizirati ručak za čuvare predsjedavajuće. Kada je riječ o zaustavljanju atentata, mogli su se samo nadati da će sve biti uredu. Ovaj put, sve je prošlo bez problema“, javlja Al Jazeerin novinar Clayton Swisher iz Adis Abebe.

Izvor: Al Jazeera