Duga ruka Izraela iza paravana filantropije

Al Jazeera je došla u posjed tajnih obavještajnih dokumenata u kojima se Izrael optužuje za vođenje “politike cinizma” u Africi, koja podrazumijeva poticanje na sukobe, eksploataciju dijamanata i sabotiranje neprijatelja.

Južnoafrički obavještajni podaci upućuju na to da je Izrael razvio postrojenje za crpljenje vode iz egipatske rijeke Nil. Ova otkrića dio su “Špijunskih kanala“, riznice tajnih dokumenata do kojih je došao Istraživački odjel Al Jazeere. 

Tajni obavještajni dokumenti otkrivaju izraelske spletke na afričkom kontinentu – kao i bijes i sumnju koje su izazvali kod Južnoafrikanaca.

Jedan tajni dokument detaljno opisuje napeti sastanak održan u hotelu u Pretoriji.

Glavni čovjek Mossada u Africi prekršio je protokol i direktno nazvao direktora južnoafričke obavještajne službe. Niko nije ni znao da se izraelski agent nalazi u zemlji.

Upozorenje Izraela

No, Južnoafrikanci su zaključili da je Mossadov špijun “podložan manipulaciji i iskorištavanju.” Odnos sa Mossadom okarakterisali su kao “izuzetno krhak”.

Ronnie Kasrils je od 2004. do 2008. obavljao funkciju ministra zaduženog za obavještajne službe. 

Iz dokumenata je vidljivo da je zahtijevao reviziju obavještajnih podataka koje Južna Afrika razmjenjuje s Izraelom.

“Nisam želio imati nikakvog posla s Mossadom. Nisam bio spreman da se na bilo koji način uključujem u interne operativne aktivnosti”, rekao je Ronnie Kasrils, bivši ministar obavještajnih službi Južne Afrike.

Tajni dokumenti, također, potvrđuju da je Izrael u vrijeme aparthejda u Južnoj Africi sarađivao sa ovom zemljom na izradi nuklearnog oružja. Ironično, upravo je to ono u čemu Izrael danas nastoji spriječiti svog rivala – Iran.

Izrael ne propušta priliku da upozori Južnu Afriku na navodne ambicije Teherana kada je riječ o razvoju nuklearnog oružja.

Ovaj strogo povjerljivi Mossadov dokument iz septembra 2010. godine, opisuje detalje o “mogućoj skoroj pošiljci koncentrata urana za Iran”, koji se može upotrijebiti i za izradu nuklearnog oružja.

Apel Južnoj Africi

Za ovo je optužen armenski posrednik.

“Krenuo je za Tursku gdje bi pripremio ‘žutu robu’. Procjenjujemo da je riječ o koncentratu urana, iz iste zemlje iz koje je iran prethodno nabavio 500 tona. prema našoj procjeni, ta zemlja je Južna Afrika.”

Apelovali su na Južnu Afriku da ne hapsi posrednika kako bi ga i dalje mogli nadzirati. 

Avigdor Lieberman je 2009. posjetio pet afričkih država. Time je postao prvi ministar vanjskih poslova Izraela koji je to učinio u 20 godina.

Drugi tajni dokument njegovu posjetu opisuje kao još jedan “izraz cinizma”.

“Duga ruka izraelske vojne, sigurnosne, ekonomske i političke moći prodire u svaki kutak Afrike, skrivajući se iza paravana filantropije.”

Špijuni optužuju Izrael da “planira prisvojiti afričke dijamante”, kao i da naoružava i obučava paravojne formacije u Africi.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera