Svjetski obavještajci špijunirali Greenpeace

Tajni dokumenti koje je pribavio Istraživački odjel Al Jazeere otkrivaju detalje o tome kako su svjetske obavještajne agencije špijunirale Greenpeace.

Ono što je otkriveno sadržano je u Špijunskim kanalima – stotinama tajnih dokumenata do kojih je došla naša mreža. U dokumentima se također otkrivaju druge neobične mete obavještajnih agencija.

Špijunski kanali daju uvid u to kako obavještajne agencije dolaze do informacija i koga biraju za mete.

Neki osumnjičeni su uobičajeni, ali ima i onih koji se rjeđe dovode u taj kontekst – poput grupe za zaštitu okoliša Greenpeace.

Povjerljivi dokument iz 2010. pokazuje kako su prije samita G20 u Južnoj Koreji špijuni u Seulu tražili „posebne sigurnosne procjene” za direktora Greenpeacea Kumija Naidooa i dva Južnoafrikanca koji su opisani kao „opasne osobe”.

„Nažalost, pretpostavljali smo da smo predmet neprestanog praćenja i nadzora, naročito nakon afere Edwarda Snowdena i WikiLeaksa. Međutim, jedno je pretpostaviti da se nešto dešava, ali pomalo je jezivo kada vam to potvrde, kao što vi to sada činite“, kaže Naidoo.

Političke manipulacije

Dokumenti ne govore o tome koje informacije je Južna Afrika proslijedila.

Ipak, otkrivaju da špijuni iz cijelog svijeta redovno šalju zahtjeve koji su više vezani za politiku, nego za sigurnost.

Jedan dokument otkriva kako je špijun iz Kameruna tražio informacije o lideru opozicije Pierreu Mili Assouteu, koji je nedavno posjetio Južnu Afriku. Južnoafrikanci na to nisu pristali.

“Ne smatram da je gosp. Pierre Mila Assoute počinio bilo kakvo krivično djelo koje bi opravdalo davanje takvih informacija“, navodi se u dokumentu.

Bivši južnoafrički ministar za obavještajne poslove kaže da političari redovno manipulišu špijunskim agencijama za vlastite potrebe.

„Vlade, predsjednici i ministri koriste obavještajne službe i njihove resurse u vlastite političke svrhe“, tvrdi Ronnie Kasrils, bivši ministar sigurnosti Južne Afrike.

Špijuniranje Tamilskih tigrova

Nakon što su trupe Šri Lanke 2010. porazile separatistički pokret Tamilske tigrove, vlada u Kolombu tražila je informacije o svim tamilskim grupama u Južnoj Africi, tvrdeći da su uključeni u naoružavanje pobunjenika.

U ovom povjerljivom dokumentu kaže da su Južnoafrikanci špijunirali tamilsku zajednicu, ali nisu mogli potvrditi postoji li tamo kamp za vojnu obuku i da li njeni pripadnici u Južnoj Africi naoružavaju organizaciju Tamilskih tigrova.

Uprkos nedostatku dokaza, Vlada Šri Lanke ih optužuje za to još od 1998. godine.

“Mi smo kao otvorena knjiga. Imamo ‘politiku otvorenih vrata’. Odgovorit ćemo iskreno na svako pitanje koje nam postave. Nema potrebe da nas prate“, ističe Karthi Moothsamy iz Južnoafričke tamilske federacije.

Jedan od dokumenata koji su procurili odnosi se na Zimbabve i praćenje aktivnosti čiji je cilj “rušenje ustavnog poretka”, a meta su ‘neposlušne’ nevladine organizacije i mediji.

Postavlja se pitanje da li to uključuje špijuniranje protivnika autokratskog predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea?

Sveukupno gledano, dokumenti pružaju obimne dokaze o političkoj prirodi globalnog dijeljenja obavještajnih podataka.

Čini se da je za današnje obavještajce špijuniranje grupa poput Greenpeacea ‘dio svakodnevnih zadataka’.

Izvor: Al Jazeera