Kairo: Poznatom aktivisti pet godina zatvora

Abd El-Fattah je ranije osuđen na 15 godina zatvora (AP)

Egipatski sud izrekao je presudu sekularnom aktivisti, blogeru i jednom od lidera Arapskog proljeća Alai Abd El-Fattahu od pet godina zatvora zbog kršenja zakona o protestima, javile su agencije.

Optužbe protiv njega temelje se uglavnom na propise kojima se zabranjuju protesti bez prethodnog odobrenja vlade, uvedene naklon što je vojska zbacila predsjednika Muhameda Mursija 2013. godine.

Alaa Abd El-Fattah uhapšen je u novembru 2013., dva dana nakon što su aktivisti pokušali protestirati pred parlamentom protiv suđenja civilima na vojnim sudovima.

Policija je rastjerala demonstrante na temelju kontroverznog zakona koji ograničava pravo na protest.

Od donošenja zakona, egipatske vlasti pojačale su progon sekularnih aktivista i pripadnika Muslimanske braće svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija.

Ranija presuda

Ranije je Abd El-Fattah bio u junu osuđen na 15 godina zatvora zbog učešća na nedozvoljenom protestu i napadu na policajca, navodi Associated Press, nazivajući tog aktivistu ikonom egipatske pobune iz 2011, poslije koje je smijenjen predsjednik Hosni Mubarak.

Nakon što je pročitana presuda, u sudnici su se začuli povici “Dole vojna vladavina” i “Stop represiji”, jedna osoba se onesvijestila, a porodica i prijatelji Abd El-Fattaha nastavili su sa negodovanjem, poslije čega je policija naložila svima da napuste sudnicu, navodi američka agencija.

Osuđeni aktivista i kritičar vlade ranije je rekao da je proces, na kom se sudi njemu i još 24-orici optuženika, farsa.

Tačka optužnica protiv Abd El-Fattaha za pljačku je odbačena, prenosi Tanjug.

Drugi optuženik, kome je suđeno u istom postupku, Ahmed Abdel-Rahman, također je dobio pet godina zatvorske kazne, dok su drugi osuđeni na trogodišnje kazne, navodi AP.

Sestra Abd El-Fattaha, Sanaa Seif osuđena je u oktobru prošle godine na tri godine zatvora zbog sudjelovanja u drugom protestu.

Njihov otac, poznati aktivist i advokat Ahmed Seif, umro je u bolnici dok su oboje bili u pritvoru.

Izvor: Agencije