Turska i SAD će obučavati sirijsku opoziciju

Program 'obuči i opremi' trebao bi početi u narednim danima (Anadolija)

Turska i Sjedinjene Američke Države potpisali su Sporazum o programu “obuči i opremi”, koji se odnosi na snage sirijske opozicije.

Dokument sporazuma, o kojem su dvije strane pregovarale određeno vrijeme, potpisali su podsekretar turskog ministra vanjskih poslova Feridun Sinirlioglu i američki ambasador u Ankari John Bass, prenosi agencija Anadolija.

Sinirlioglu je tom prilikom izjavio da je sporazum vrlo važan korak, koji je poduzet u okviru strateškog partnerstva između dviju zemalja, napominjući da je riječ samo o prvom koraku u cilju rješavanja sirijske krize.

“Imamo još puno posla za obaviti. U susjedstvu, ali i u drugim mjestima u svijetu, imamo vrlo haotična dešavanja. Zato vjerujemo da zajedničkim nastupom možemo učiniti mnogo više”, kazao je Sinirlioglu.

Značajna saradnja

Ambasador Bass je istakao da je saradnja među zemljama vrlo značajna za doprinos miru i sigurnosti u svijetu.

“Kada sarađujemo, uvijek smo mnogo snažniji i svaki zvanični sporazum koji nam daje priliku da osnažimo partnerstvo – nas, ali i region – stavlja u bolji položaj. Ovo je samo početak i slažem se s Vama da postoje mnoge stvari koje trebamo uraditi”, rekao je američki ambasador, naglasivši da između SAD-a i Turske postoji važno strateško partnerstvo.

“Zahvaljujem Vam se na pristupu koji ste pokazali, a koji stvarno pokazuje principe na kojima se temelji naše strateško partnerstvo”, rekao je Bass.

Program “obuči i opremi”, koji će Turska i SAD provesti zajedno, trebao bi početi u narednim danima.

Diplomatski izvori navode da je cilj programa da se, na temelju Ženevske deklaracije, realizira politička transformacija u Siriji kako bi se pomoglo u okončanju rata u toj zemlji.

Izvor: Agencije