Regruti kršćani na obuci za borbu protiv ISIL-a

Na sjeveroistoku Iraka hiljade kršćana prvi put prolaze obuku i pripremaju se za borbu protiv grupe Islamska država Irak i Levant. Cilj im je da odbrane svoje gradove i vrate one koje je zauzela ta oružana grupa.

Armon Shabo priprema se za borbu protiv boraca ISIL-a. Jedan je od nekoliko hiljada kršćanskih regruta voljnih da brane gradove u pokrajini Ninivi.

Prošle godine ISIL je prisilio kurdske snage da se povuku i iza sebe ostave nezaštićene zajednice.

“Odlučio sam se prijaviti nakon što sam vidio da snage sigurnosti pokušavaju zaštititi kršćane, uključujući pripadnike kaldejske, asirske i sirjačke manjine”, kazao je Shabo.

Borci Pešmerge sada obučavaju ove mlade regrute. U bivšoj američkoj vojnoj bazi pokušavaju stvoriti snage za koje se nadaju da će štititi svoje domove, čak i nakon što ISIL bude protjeran.

Hiljade iračkih kršćana i jezida pobjegle su prošlog ljeta nakon što im je ISIL naredio da se odreknu svoje vjere i počnu plaćati poreze ili će biti pogubljeni. Više od 150.000 kršćana tada je odlučilo otići.

Ko su zapovjednici?

Ovi dobrovoljci sada žele spriječiti da preostali gradovi i sela padnu u ruke boraca ISIL-a.

Otprilike 500 regruta, većinom Asiraca, ovog mjeseca završava obuku. Međutim, ima i onih koji ne podržavaju ideju o formiranju lokalnih jedinica.

“Važno je obučiti ove mladiće na odgovarajući način. Ali, ko su njihovi zapovjednici? Čemu uče regrute? Ne znamo kakve im ideje pokušavaju usaditi u glavu. Ne slažem se s onim što rade”, kazao je jedan Asirac.

Pojedinci smatraju da nove vjerske jedinice samo produbljuju podjele među različitim grupama. I da je to potez koji bi u budućnosti mogao znatno promijeniti demografsku sliku Iraka.

Izvor: Al Jazeera