Obama ima podršku Kongresa za borbu protiv ISIL-a

Bacark Obama poziva Kongres da pokaže svijetu da su jedinstveni u riješenosti da se suprotstave prijetnji (Al Jazeera)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama u Kongresu ove države ima snažnu podršku za formalni zahtjev korištenja vojne sile protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), ali se zakonodavci ne slažu o djelokrugu vojnih ovlasti koje trebaju biti predani predsjedniku, javlja iz Washingtona Al Jazeerin novinar Ivica Puljić.

Republikanci u Zastupničkom domu smatraju kako je rezolucija, koju je poslala Bijela kuća, previše limitirana, te da američki lider treba imati manje ograničenja.

„Ako hoćemo pobijediti neprijatelja, potrebna nam je sveobuhvatna strategija i robusna autorizacija, a ne ograničavanje opcija“, poručio je u posebnom saopćenju predsjedavajući Kongresa John Boehner.

„Svaka autorizacija korištenja vojne sile mora dati našim vojnim komandantima fleksibilnost i autoritet koji su im potrebni da bi bili uspješni i kako bi zaštitili svoje vojnike. Zabrinut sam da predsjednikov zahtjev ne ispunjava te standarde. Ja ne vidim nikakvu strategiju za uništavanje ISIL-a.“

Puljić navodi kako poruka Republikanaca u načelu glasi: Mi želimo podržati autorizaciju vojnih snaga, odnosno pravnu potporu za korištenje vojne sile protiv ISIL-a. Oni ne podržavaju restrikcije nametnute oružanim snagama koje otežavaju pobjedu u ovom ratu.

Demokrate, sa druge strane, imaju potpuno drugačiji pristup. Liderka demokratske manjine u Kongresu Nancy Pelosi je rekla kako se nada da će Kongres imati dvostranačku podršku za limitiranje predsjednikovih ovlasti i istodobnu zaštitu američkih građana.

Liberalniji zakonodavci ne žele dati podršku nikakvoj autorizaciji za borbu protiv ISIL-a plašeći se da će Amerikanci ponovno biti uvučeni u dugotrajne ratove kao u Iraku i Afganistanu.

Tri godine

Ranije je Obama izdao saopćenje o zahtjevu da Kongres autorizira korištenje vojne sile protiv ISIL-a.

„Naši vojnici, zajedno sa saveznicima, nastavljaju se boriti u Iraku i Siriji. ISIL nije zadržao Kobani, u Iraku gubi teritorij… Ovo je teška misija, teško je istjerati teroriste iz urbanih područja. ISIL će na kraju izgubiti, mi ćemo uništiti ovu terorističku grupu“, poručio je lider SAD-a, dodavši kako je do sada izvedeno blizu 2.000 napada na ISIL.

„Danas smo poslali rezoluciju u Kongres za autorizaciju borbe protiv ISIL-a. Ratne snage trebaju imati jedinstvenu strategiju, rezolucija ne poziva na slanje američkih vojnika u Irak i Siriju. Sada vojnici uglavnom služe u bazama, ne idu u borbene misije. Ne treba nam još jedan dugotrajni rat na Srednjem istoku. Možda će naše specijalne jedinice ponekad ići u akciju, ako je to neophodno po nacionalnu sigurnost.“

„Tražim autorizaciju na period od tri godine. Ne kažem da će misija biti gotova za tri godine, ali Kongres treba ponovno razmotriti situaciju nakon tri godine“, naveo je Obama.

Istakao je kako su konsultirane obje strane u Kongresu i „nastavit ćemo raditi s obje strane i dalje da pokažemo svijetu i sami sebi da možemo biti ujedinjeni oko ovog pitanja“.

‘Ponekad zavrtanje ruku’

Obaminim prijedlogom se zabranjuju “produžene ofanzivne borbene operacije”, dvosmislen termin smišljen kao kompromis između zastupnika koji podržavaju odobravanje slanja kopnene vojske i onih koji se tome protive.

Također se zabranjuje upotreba američkih vojnika u “trajnoj ofanzivnoj kopnenoj borbi” i ukida se odobrenje iz 2002. godine za upotrebu vojne sile u ratu u Iraku.

Obama je izjavio je da realnost “američkog liderstva” ponekad zahtijeva “zavrtanje ruku” državama koje “ne čine ono što bi trebalo” i da se Sjedinjene Američke Države oslanjaju na vojnu moć i druge adute da bi postigle svoje ciljeve.

U intervjuu za američki portal Vox, on je negirao efikasnost čiste “realistične” vanjske politike i rekao da se SAD ponekad mora osloniti na vojnu moć i druge adute.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada