Anthem, jedna od najvećih krađa podataka

Jedna od najvećih američkih osiguravajućih kompanija Anthem pretrpjela je hakerski napad, čime su ugroženi lični podaci klijenata. Njih oko 80 miliona planira pokrenuti tužbu i od osiguranja tražiti odštetu.

Riječ je o jednoj od najvećih krađa podataka u historiji. Iskopirani su povjerljivi medicinski i drugi podaci miliona korisnika. Postoji strah da bi informacije mogle biti korištene za krađu identiteta.

“Hakeri su upali u drugu po veličini osiguravajuću kuću u Sjedinjenim Američkim Državama i ukrali imena, datume rođenja, brojeve osiguranja, poštanske adrese, e-mail adrese, informacije o radu, uključujući podatke o primanjima”, navodi američki senator Jerry Moran.

Nekoliko grupa oštećenih klijenata kažu da se sada pripremaju pokrenuti pravni postupak narušavanja sigurnosti. Anthem je optužen jer nije adekvatno zaštitio svoju elektronsku bazu podataka. Iz kompanije kažu – nisu svi klijenti oštećeni.

Na internetskoj stranici kompanije, direktor Anthema Joseph Swedish, kaže: “Na osnovu onoga što sada znamo, nemamo dokaza da su kreditne kartice i medicinski podaci, kao što su potraživanja, rezultati testa ili dijagnostički kodovi, na meti ili da su ugroženi. Tokom napada pristupili su ličnim podacima Anthemovih saradnika, uključujući i moje.”

Sumnje na Kinu

Od ranijih slučajeva hakerskih napada među poznatijima su onaj na Sony Pictures, maloprodajni lanac Target i kompaniju Home Depot. Međutim, napad na Anthem izazvao je velike kritike od Capitol Hilla u Washingtonu. Senatori su to ocijenili kao napad bez presedana.

“Ovaj slučaj je zapanjujući zbog razmjera i mogućeg utjecaja. Klijenti koji će se eventualno naći na udaru bit će izuzetno razočarani”, tvrdi senator Richard Blum.

Američke vlasti sumnjaju da je hakerski napad na Sony izvela Sjeverna Koreja. Navodno, ta država nije bila zadovoljna načinom na koji je njihov lider Kim Jong-un oslikan u satiričnom filmu Interview.

Ali, u slučaju Anthema, stručnjaci za internetsku sigurnost sumnjaju na kinesku vojnu jedinicu specijaliziranu za cyber-rat.

Prošle godine SAD je optužio pet članova te jedinice za pokušaj hakiranja američkih kompanija, podsjeća novinar Al Jazeere John Hendren, koji se javio iz Chicaga.

Kina je negirala uključenost u te napade. Krađa medicinskog identiteta postala je unosan biznis.

U petak je Anthem upozorio svoje kupce na mogući pokušaj krađe identiteta kupaca koji su se našli na udaru.

Izvor: Al Jazeera