Vojni ekspert: Borba protiv ISIL-a će trajati godinama

Šef Instituta za obezbjeđivanje mira i upravljanje konfliktima smatra da još nije došlo do preokreta u borbi protiv ekstremista (Al Jazeera)

Austrijski vojni ekspert Walter Feichtinger ukazao je na to da, iako su kurdske vojne snage osvojile sjevernosirijski grad Kobani, treba računati sa višegodišnjim borbama protiv Islamske države Irak i Levant, piše današnji bečki list Kurir.

Šef Instituta za osiguranje mira i upravljanje konfliktima smatra da još nije došlo do preokreta u borbi protiv militanata ISIL-a.

Brigadir Feichtinger je rekao je da je gubitak Kobanija po ove militante od velikog simboličnog značaja i udarac po moral njihovih snaga.

Specijalni slučaj

On je, međutim, ukazao da je Kobani specijalni slučaj, jer su posebno motivisane i strateški dobro pripremljene kopnene snage uz pomoć američke avijacije dovele do uspjeha.

“Ta konstelacija na drugim mjestima je sasvim drugačija”, naglasio je on.

On je mišljenja da je jedino u Mosulu, drugom po veličini gradu u Iraku, koji su borci ISIL-a prošle godine preuzeli, moguće poljuljati militante ISIL-a. 

“Mosul bi bio veoma interesantan za Kurde jer bi doveo do značajnog proširenja njihove vlasti, ali i iračka vojska želi da vrati ovaj grad”, naveo je vojni ekspert.

On je kazao Mosul ne može preuzeti samo jedna grupa, jer bi ISIL imao dovoljno vremena da se pripremi za kontraofanzivu.

Zbog toga on ne veruje u skoriji početak operacije oslobađanja Mosula.

Feichtinger smatra da bi borba za Mosul bila krvavija od one za Kobani, u kojoj je poginulo više od 1.000 militanata ISIL-a i 460 kurdskih boraca.

Prevelike žrtve

Mišljenja je da se ISIL povukao iz Kobanija zbog prevelikih žrtava.

“Oni imaju profesionalne vojne stratege. Žrtvovanje daljih snaga ne bi bilo pametno, jer su potrebne na drugim mjestima”, objasnio je njihovo djelovanje.

Skeptičan je po pitanju procjene SAD da bi za tri godine iračke snage mogle biti spremne da se suprostave ISIL-u.

“Isto tako bi bilo važno da se sunitski klanovi, koji su se povezali sa ISIL-om, pridobiju. To bi imalo dvostruki efekat. ISIL bi bio oslabljena i antiteroristički savez pojačan ljudima koji su bili u borbama”, naglasio je on dodajući da će ovaj konflikt međunarodnu zajednicu pozabaviti još dugo.

Izvor: Agencije