Papa Franjo najavio svoj dolazak u Sarajevo

Papa Franja najavio je danas da će u junu posjetiti Sarajevo, kako bi se založio za bratstvo i mir u Bosni i Hercegovini, razorenoj ratom prije dvije decenije.

Poglavar Katoličke crkve najavio je posjetu Sarajevu 6. juna danas tokom obraćanja desecima hiljada vjernika na nedjeljnoj molitvi na Trgu svetog Petra, prenijela je agencija AP.

“Draga braćo i sestre, želim vam objaviti da ću u subotu, 6. juna, doći u Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine”, izjavio je Papa na molitvi angelusa na Trgu svetog Petra.

Papa je od okupljenih vjernika zatražio da se pomole kako bi njegova jednodnevna posjeta Sarajevu pružila podršku katoličkoj manjini u Bosni i podstakla razvoj dobra i doprinijela konsolidaciji bratstva i mira.

Prethodno, Bosnu i Hercegovinu je posjetio papa Ivan Pavao Drugi, dva puta, 1997. i 2003. godine.   

Apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto održat će u ponedjeljak konferenciju za novinare na kojoj će govoriti o predstojećoj posjeti pape Franje u BiH.

Na konferenciji za novinare učestvovat će i nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Konferencija za novinare će biti održana u 9:30 sati u Apostolskoj nuncijaturi u Sarajevu.

 

Izvor: Agencije


Povezane

Papa Franjo u nedjelju je imenovao 20 novih kardinala širom svijeta, koji će postati dio elitne grupe na vrhu hijerarhije Rimokatoličke crkve.

Published On 04 Jan 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO