Oscaru Pistoriusu odobrena kaucija

Puštanje Oscara Pistoriusa uz kauciju ima nekoliko uvjeta, a jedan od njih je i kućni pritvor (EPA)

Južnoafrički sud odobrio je Oscaru Pistoriusu puštanje uz kauciju, nakon što je prošle sedmice u drugostepenom postupku osuđen za ubistvo djevojke Reeve Steenkamp.

Pistorius je najavio da će se na novu presudu žaliti Ustavnom sudu, rekao je u utorak njegov advokat Barry Roux.

Pistorius je prošle sedmice dobio novu presudu, kojom je ubistvo iz nehata pretvoreno u ubistvo, ali još mu nije izrečena nova kazna koja bi mogla iznositi najmanje 15 godina zatvora.

Prihvaćena mu je kaucija od 641 eura, rekao je sudija Aubrey Ledwaba na Visokom sudu u Pretoriji.

Puštanje uz kauciju ima nekoliko uvjeta – između ostalog, da bude u kućnom pritvoru, a može izlaziti između 7:00 sati ujutro i podneva u prečniku 20 kilometara od kuće.

Imat će i elektronski nadzor, a mora predati pasoš.

Kućni pritvor

Podnoseći zahtjev za odobrenje kaucije zbog presude za ubistvo Reeve Steenkamp, Roux je također kazao da će se sportista žaliti na novu presudu, ali nije poznato na čemu će se temeljiti žalba.

Paraolimpijskom prvaku prijeti izdržavanje zatvorske kazne u trajanju najmanje 15 godina zbog ubistva djevojke na Valentinovo 2013. godine.

Tokom suđenja sportista se branio objasnivši sudu da je mislio kako je riječ o lopovu.

U ranijem postupku, kada je osuđen za ubistvo iz nehata, dobio je pet godina zatvora, a pušten je nakon odsluženih godinu dana te je bio u kućnom pritvoru.

Reeva Steenkamp ubijena je u ranim jutarnjim satima na Dan zaljubljenih 2013. godine u Pistoriusovoj kući.

Izvor: Agencije