Stoltenberg: NATO neće slati kopnene snage u Siriju

Jens Stoltenberg je najavio da će Alijansa usvojiti paket mjera za Tursku prije 25. decembra (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg odbacio je mogućnost slanja kopnenih snaga u borbu protiv grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji.

“To pitanje nije na dnevnom redu koalicije i saveznika NATO-a. SAD ima ograničen broj specijalnih snaga. U prvom planu je jačanje lokalnih snaga. To nije lagan zadatak, ali je jedina opcija”, rekao je švicarskom dnevniku Tages-Anzeiger.

Naglasio je da sukob u Siriji nije rat između Zapada i islamskog svijeta nego više borba protiv ekstremizma i terorizma.

“Muslimani se nalaze na prvoj liniji fronta u tom ratu. Većina žrtava su muslimani, a i većina onih koji se bore protiv ISIL-a su muslimani. Ne možemo mi voditi taj rat umjesto njih”, kazao je Stoltenberg.

Istakao je da će NATO pomoći Turskoj da poboljša svoju protuzračnu odbranu, nakon što je Ankara 24. novembra oborila ruski vojni avion.

Paket mjera za Tursku

On je najavio da će Alijansa usvojiti paket mjera za Tursku prije 25. decembra.

Stoltenberg je istakao da je neophodno smiriti tenzije s Moskvom nakon obaranja letjelice.

“Sada je bitna deeskalacija situacije i razvoj mehanizama kako bi se u budućnosti spriječili slični incidenti. Primijetili smo značajno jačanje ruskog vojnog prisustva na krajnjem sjeveru Sredozemnog mora i tamo trebamo izbjegavati slične incidente slične onom u Turskoj”, dodao je Stoltenberg.

Generalni sekretar Alijanse pozvao je Rusiju da “igra konstruktivniju ulogu u borbu protiv ISIL-a”, jer je, kako je naveo, do sada gađala druge grupacije i pažnju usmjeravala na podržavanje režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

U ponedjeljak su avioni koalicije prevođene Sjedinjenim Američkim Državama u Siriji prvi put pogodili vojno osoblje.

U zračnim udarima pogođene su vladine snage u pokrajini Deir ez-Zor, pri čemu su ubijena četiri vojnika, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Izvor: Agencije