Italija se neće priključiti udarima u Siriji

"Ne smijemo dopustiti da se ponovi Libija", naglasio je Renzi (EPA)

Italija se ne namjerava priključiti koaliciji predvođenoj SAD-om koja napada oružanu grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji, izjavio je premijer Matteo Renzi, upozorivši da će zračni udari samo izazvati dodatni haos u regiji. 

Desna opozicija pozvala je Renzija da slijedi primjer Velike Britanije, koja se prošle sedmice uključila u zračne misije nad Sirijom, ali je on listu Corriere della Sera rekao da će Italija ostati po strani.

“Stav Italije je jasan i čvrst. Želimo iskorijeniti teroriste, a ne zadovoljiti komentatore. Ne želimo doprinijeti spirali nasilja, bez strateške vizije”, istaknuo je.

‘Ne smijemo ponoviti Libiju’

Renzi je uporedio bombardiranje Sirije sa zračnim udarima NATO-a na Libiju 2011. godine, koji su pomogli u svrgavanju Muammara Gaddafija, ali su završili haosom koji traje više od četiri godine.

Dodao je da je Italiju na učestvovanje u tim zračnim napadima nagovorio tadašnji francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

“Četverogodišnji građanski rat u Libiji pokazuje da to nije bila sretna odluka. Danas nam treba drugačija strategija”, rekao je.

“Ne smijemo dopustiti da se ponovi Libija”, naglasio je Renzi.

Izvor: Agencije


Povezane

Egipat i Francuska pozivaju Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija da usvoji nove mjere u borbi protiv ISIL-a. Italija, koju od Libije dijeli tek uski pojas Sredozemnog mora, pozvala je UN da interveniše u Libiji. ISIL je u posljednjem videosnimku istakao da se nalaze “južno od Rima”. Sa više informacija iz Rima, javlja se Claudio Lavanga.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO