Mediji: Amerika špijunirala Netanyahua

Nakon otkrića o širini programa nadzora NSA, Obama je obećao ograničiti praćenje čelnika savezničkih zemalja (AP)

Sjedinjene Države nadzirale su komunikaciju izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, unatoč obećanjima da će ograničiti nadzor svojih saveznika nakon skandala s NSA, piše u utorak Wall Street Journal.

Na upit, Bijela kuća nije ni potvrdila niti demantirala članak WSJ-a, koji citira više dužnosnika američke administracije koji su željeli ostati neimenovani, ali je stavila naglasak na važnost američko-izraelskih odnosa, prenosi Hina.

“Ne provodimo obavještajne aktivnosti prema inozemstvu osim u slučajevima od posebnog interesa koji su i pitanje nacionalne sigurnosti. To se odnosi i na obične ljude i na svjetske državnike”, rekao je za AFP glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

Obama obećao ograničiti praćenje saveznika

“Predsjednik [Barack] Obama rekao je u više navrata da je angažman SAD-a u smislu sigurnosti Izraela svet”, kazao je glasnogovornik.

Nakon otkrića o širini programa nadzora američke obavještajne agencije NSA prije dvije godine, Obama je obećao ograničiti praćenje čelnika savezničkih zemalja.

Ipak, po WSJ-u, on smatra da postoje razlozi vezani uz nacionalnu sigurnost koji opravdavaju program nadzora nekih čelnika, uključivo Netanyahua i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Izvor: Agencije