Obama: Naše snage će dodatno pritisnuti ISIL

Plan je sistematski pritiskati i u konačnici uništiti ISIL, rekao je Barack Obama (EPA)

Američki predsjednik Barack Obama rekao je da njegova odluka o slanju dodatnih američkih specijalnih snaga u borbu protiv Islamske države Irak i Levant u Irak nije naznaka da se Sjedinjene Američke Države spremaju za novu invaziju poput one iz 2003. godine, koja je izrasla u dug i nasilan sukob.

Obama je rekao da njegova strategija borbe protiv te grupe u Iraku i Siriji ne uključuje slanje američkih kopnenih snaga, ali je ove sedmice Pentagon objavio da će poslati dodatne specijalne jedinice.

“Kad sam rekao da neće biti kopnenih snaga, mislim da su Amerikanci načelno razumjeli da nećemo poduzeti invaziju nalik onoj na Irak s hiljadama vojnika koji u Iraku i Siriji forsiraju pustinju”, rekao je Obama u razgovoru za CBS.

Sistematski pritisak

“No, bio sam vrlo jasan u vezi s time da ćemo sistematski pritiskati i u konačnici uništiti ISIL, a to zahtijeva i našu određenu vojnu komponentu”, dodao je.

Američki general Steve Warren u srijedu je rekao da će nove snage vjerovatno imati stotinu pripadnika umjesto 50, koliko je bilo najavljeno.

SAD će angažirati “specijalne” snage u Iraku koje će pomoći kurdskim borcima Pešmergama i Iračanima u borbi protiv ISIL-a, rekao je prije nekoliko dana američki ministar odbrane Ashton Carter.

Govoreći članovima Odbora za oružane snage u Zastupničkom domu SAD-a, šef Pentagona je rekao: “U potpunoj koordinaciji s vladom Iraka angažiramo specijalne snage za operacije u inozemstvu da asistiraju iračkim i snagama kurdskih Pešmerga te pojačaju pritisak na ISIL.”

Izvor: Agencije