Nepalci se mrznu u privremenim skloništima

Tik Maya Tamang konačno je počela raščišćavati kamenje od kojeg je bio sagrađen njen nekadašnji dom. Kada je prije osam mjeseci zemljotres zatresao Nepal, njen dvogodišnji sin i suprug zatrpani su pod ruševinama.

“Moj stariji sin Samir stalno govori kako mu nedostaje brat. Gleda njegovu sliku i plače”, kazala je Maya Tamang, stanovnica Sindhupalchowka u junu, kada ju je posjetila ekipa Al Jazeere.

Od zemljotresa, život je za Tik Mayu svakodnevna borba.

“Samir je još mali. Moram nas prehraniti, a nikad nisam radila. Ne znam ni kako ću obnoviti kuću. Ovako ne možemo živjeti. Krov prokišnjava i veoma je hladno. Nekako ću morati sagraditi novu kuću.”

Od Vlade je dobila 150 dolara za podizanje privremenog skloništa. Temperature noću padaju ispod nule i mnogi Nepalci smrzavaju se u jedinim skloništima koja imaju.

Pomoć za Samira

Obnova Nepala još nije počela. A razlog je to što se političke stranke mjesecima ne mogu dogovoriti ko će je nadzirati.

“U junu, kad smo posjetili Tik Mayu, njen sin Samir bio je toliko uplašen da se uopće nije odvajao od nje. Ali sada je, kaže, već mnogo opušteniji. Voli se igrati napolju s prijateljima i ići u školu”, javila je reporterka Al Jazeere Subina Shrestha.

U međuvremenu, u školi su otvorene privremene učionice.

Samir se s djecom igra u dvorištu.

Nakon što ga je vidio u prvoj priči o njegovoj porodici, jedan gledatelj Al Jazeere donirao je 1.000 dolara kako bi Samiru pomogao nastaviti školovanje.

Dječak kaže kako i sada svaki dan razmišlja o bratu.

Zidovi malog skloništa obitelji Tamang prekriveni su fotografijama najbližih koje su izgubili.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera