Iračke trupe napreduju u Ramadiju

Iračane usporavaju bombe postavljene pored puta, snajperski i samoubilački napadi (AP)

Iračke snage uspostavile su danas kontrolu nad gotovo cijelim centrom grada Ramadija, a vode se borbe protiv pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant kako bi se oslobodio Vladin kompleks u centru grada, javila je iračka novinska agencija.

Iračka vojska djeluje uz podršku avijacije međunarodne koalicije, ali i lokalnih pobunjenika.

“Antiterorističke jedinice su ušle u El Hoz u centru Ramadija i uspostavile kontrolu. Trenutno se vode borbe oko Vladinog kompleksa”, izjavio je vojni komandant lokalnoj agenciji, prenosi Sputnjik.

U napadu su iračke snage ubile 14 boraca ISIL-a, a u narednom periodu očekuje se povlačenje preostalih.

“U narednih nekoliko sati namjeravamo da na Vladinom kompleksu podignemo zastavu Iraka”, dodao je on.

Istovremeno, agencija je saopštila da su iračke snage nastavile ofanzivu na sjeveru grada, gde je ubijeno još 20 boraca ISIL-a.

Uprkos tome što ih usporavaju bombe postavljene pored puta, snajperski i samoubilački napadi, iračke trupe napreduju u Ramadiju, izjavila je glasnogovornica iračke vojske, a prenosi Reuters.

Ponovno osvajanje Ramadija, koji je pao u ruke ISIL-u u maju, bila bi jedna od najvažnijih pobjeda iračkih oružanih snaga otkako je ISIL preuzeo kontrolu nad trećinom zemlje 2014. godine, prenosi Tanjug.

Velika nagrada

Ramadi je glavni grad provincije u plodnoj dolini Eufrata, samo dva sata vožnje zapadno od Bagdada, a njegovo osvajanje za ISIL predstavlja najveću ovogodišnju nagradu.

Većina preostalih civila u centralnom distriktu grada koji je u rukama ISIL-a sklonili su se u gradsku bolnicu, znajući da vojska neće uzeti na nišan tu instituciju, rekao je Rasool.

On nije precizirao kada bi borci ISIL-a trebalo da konačno budu istjerani iz Ramadija, rekavši samo da je prioritet izbjeći gubitke među civilima i trupama, ma koliko to dugo trajalo.

Vojni zvaničnici su u petak izjavili da će ofanziva za zauzimanje centralnog distrikta potrajati nekoliko dana.

Poslije Ramadija, iračka vojska planira da krene u preuzimanje sjevernog grada Mosula, najnaseljenijeg centra pod kontrolom ISIL-a u Iraku i Siriji, čime bi se praktično uništila struktura ISIL-a u Iraku i borcima te grupe bi se oduzeo važan izvor finansiranja.

Snage iračke vlade u svojim operacijama imaju zračnu podršku međunarodne koalicije na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Agencije