Rusija i Katar: Podrška sirijskim pregovorima

Sirija je bila glavna tema na sastanku katarskog i ruskog ministra vanjskih poslova u Moskvi. Dvije zemlje dogovorile su se da će pokušati ohrabriti mirovne razgovore između sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i opozicije.

Rusija je dugogodišnji partner Assadove vlade, dok Katar, s druge strane, optužuje sirijski režim za podršku terorističkim grupama – stav je koji je i danas ponovio ministar te zemlje.

Inače, taj sastanak je svojevrsni uvod u mirovne pregovore koji bi uskoro trebali biti održani u Ženevi.

“Detaljno smo razgovarali o tome šta se treba uraditi kako bismo proveli sporazum o Siriji koji su postigle međunarodne grupe za podršku Siriji i Vijeće sigurnosti UN-a”, rekao je Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije.

“Zaključili smo s ruskim partnerima da pogoršanje sirijske krize ne ide u prilog nikome. Svjesni smo da je svako odgađanje njenog rješenja štetno za sve uključene strane, a najviše za sirijski narod”, rekao je Khalid bin Mohammad al-Attiyah, ministar vanjskih poslova Katara.

Naredni koraci

„Mislim kako se može reći da su se Rusija i Katar složili da se ne slažu u vezi s budućnosti predsjednika Assada. Ministar vanjskih poslova Katara izjavio je da Assadov režim nema apsolutno nikakav legitimitet i nazvao sirijskog predsjednika jednim od glavnih sponzora terorizma u regiji. Ali su se složili o ključnom pitanju, a to je da je pronalaženje političkog rješenja jedini način da se uspostavi mir u Siriji. Katarski ministar je dodao da će bez takvog rješenja ostati ‘zarobljeni u krugu nasilja’, javio je reporter Al Jazeere iz Moskve Peter Sharp.

Lavrov je obavijestio katarskog kolegu i o narednim koracima. Rusija je trenutno aktivno uključena u napore da se sastavi vjerodostojna lista opozicijskih frakcija i glasnogovornika koji su spremni sjesti za sto sa sirijskom vladom.

Istovremeno pokušava uništiti organizacije koje smatra terorističkim, a to je nešto čemu se Katar u potpunosti protivi.

Ipak, obje strane su najavile da će biti aktivno uključene u uvjeravanje sirijske opozicije da dođe za pregovarački sto što je prije moguće.

Izvor: Al Jazeera