Rusija odbacila navode o ratnom zločinu u Siriji

Amnesty International je naveo da je Rusija ubila najmanje 200 civila u Siriji (EPA)

Rusija je odbacila kao “lažne” informacije iznesene u srijedu da su u njenim zračnim udarima u Siriji poginule stotine civila i da se to može tretirati kao ratni zločin.

U najnovijem izvještaju Amnesty Internationala kaže se da je u ruskim zračnim napadima, izvođenim u septembru i novembru, ubijeno najmanje 200 civila i desetak vojnika u Homsu, Idlibu i Halepu.

“U ruskim zračnim napadima u Siriji ubijene su stotine civila i pričinjena je golema šteta u stambenim četvrtima, u kojima su uništeni stambeni objekti, jedna džamija, prometna pijaca te medicinski objekti… Postoje dokazi da se tim napadima kršilo humanitarno pravo”, piše u tom izvještaju.

Organizacija sa sjedištem u Londonu također ukazuje na to da postoje dokazi da je Rusija u Siriji možda koristila zabranjenu kasetnu municiju i nenavođene projektile u nastanjenim područjima te zahtijeva od nje da to prestane činiti.

Rusko Ministarstvo odbrane odbacilo je te navode, rekavši da je izvještaj pristran i sadrži neosnovane tvrdnje.

Amnesty ima ‘tone dokaza’

Obraćajući se novinarima, glasnogovornik tog ministarstva Igor Konašenkov kazao je da izvještaj sadrži “banalne klišeje” i “lažne informacije”.

“Upoznali smo se sa sadržajem tog izvještaja i, kao i obično, ne postoji ništa konkretno i ništa novo nije objavljeno”, rekao je.

Također je odbacio tvrdnje da je Rusija koristila kasetne bombe u Siriji.

Neil Sammonds, istraživač Amnestyja za Siriju, rekao je za Al Jazeeru da je ta organizacija radila izvještaj na osnovu razgovora sa svjedocima i preživjelima, kao i na osnovu videosnimaka i fotografija nakon napada. 

“Bit će zanimljivo vidjeti kakve još dokaze Rusija želi, jer mi imamo tone dokaza da su oni počinili ratne zločine na kućnom pragu”, kazao je.

Rusija je počela zračne udare u Siriji 30. septembra, kako bi podržala saveznika Bashara al-Assada.

Izvor: Al Jazeera i agencije