Davutoglu osudio Rusiju zbog ubijanja civila

Davutoglu je govorio o zračnim napadima na Idlib (Anadolija)

Turski premijer Ahmet Davutoglu u utorak je osudio navodne ruske zračne napade u kojima su tokom vikenda ubijeni deseci sirijskih civila u gradu pod kontrolom opozicije.

“Sirijska zemlja nije i neće biti dio ruskih imperijalističkih ciljeva”, rekao je Davutoglu članovima vladajuće stranke AKP.

Davutoglu je govorio o zračnim napadima na Idlib na sjeverozapadu Sirije u nedjelju, u kojima je poginulo više od 40 ljudi, prema riječima spasilaca i mještana.

Premijer Turske se obratio parlamentarcima  prije nego što su pristigle vijesti o još jednom navodnom ruskom napadu na civile u kojem je poginulo 35 ljudi.

Lokalni izvori su kazali za Anadoliju da je najmanje 35 ljudi ubijeno, dok  je veliki broj njih ranjen u napadu ruskih borbenih aviona na tržnicu u Istočnoj Ghouti.

Narušeni odnosi

Iz Sirijske civilne zaštite kazali su za agenciju Anadolija da je meta napada bilo selo koje kontroliše opozicija, gdje je ubijeno nekoliko žena i djece.

Rusija je započela operacije u Siriji 30. septembra.

Dok Kremlj tvrdi da ruske zračne snage gađaju mete grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), neki članovi koalicije na čelu sa SAD-om smatraju da Rusija cilja na grupe koje se protive sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, uključujući i neke koje imaju podršku SAD-a i Turske.

Odnosi Turske i Rusije su narušeni nakon što je Turska srušila ruski bombarder SU-24 krajem novembra.

Turska tvrdi da je ruski avion narušio njen zračni prostor, što Moskva negira.

Moskva je zatim uvela ekonomske sankcije Ankari.

Izvor: Agencije