Majku Terezu u septembru proglašavaju svetom

Majka Tereza osnovala je red Misionarki milosrđa kako bi pomogle najsiromašnijima na ulicama Calcutte (AP)

Majku Terezu od Calcutte, dobitnicu Nobelove nagrade koja je život posvetila pomažući najsiromašnijima među siromašnima, Katolička crkva u septembru iduće godine proglasit će svetom, objavio je italijanski list Avvenire.

Službeni list italijanske katoličke biskupske konferencije objavio je na internetskoj stranici kako je papa Franjo ranije potvrdio odluku o priznanju čuda koje se pripisuje njenom zagovoru kod Boga.

Majku Terezu, koja je umrla 1997. u dobi od 87 godina, beatificirao je 2003. godine tadašnji papa Ivan Pavao II.

Beatifikacija, za koju je potrebno priznanje jednog čuda, posljednji je korak pred proglašenje svetim, prenosi Hina.

Avvenire je objavio kako drugo čudo koje se pripisuje Majci Terezi, a potrebno je za kanonizaciju, odnosno proglašenje svetim, uključuje neobjašnjivo ozdravljenje čovjeka koji je patio od smrtonosne bolesti mozga.

Ozdravljenje bez objašnjenja

Članovi porodice za pomoć su se molili Majci Terezi i on se oporavio, ostavivši ljekare bez objašnjenja kako je do toga došlo, navodi list.

Vatikanski glasnogovornik kazao je da nema nikakve informacije o tom izvještaju, dok Avvenire, koji se pokazao dobro obaviještenim kada je riječ o sličnim situacijama u prošlosti, navodi da će Papa najvjerovatnije početkom septembra Majku Terezu proglasiti svetom.

Majka Tereza, ili prvim imenom Agnes Bojaxhiu, rođena je u Makedoniji 1910. od albanskih roditelja.

Osnovala je red Misionarki milosrđa kako bi pomogle najsiromašnijima na ulicama indijskog grada Calcutte. Nobelovu nagradu za mir dobila je 1979. godine.   

Izvor: Agencije