Sirijska opozicija: Pregovori s vlastima, ali Assad mora otići

Cilj političkog rješenja je stvoriti državu na građanskom načelu, navode vođe opozicije (AFP)

Sirijske oporbene skupine objavile su da su pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda spremne pregovarati s predstavnicima Vlade predsjednika Bashara al-Assada, ali ustraju da on odstupi s vlasti.

“Cilj političkog rješenja je stvoriti državu na građanskom načelu, bez Bashara al-Assada i osoba iz njegova režima u bilo kojem budućem dogovoru”, objavile su te skupine u priopćenju.

Sastale su se u Rijadu na dvodnevnim razgovorima kako bi stvorili ujedinjenu frontu. Oporba i njihova oružana krila više su puta istaknuli da za Assada nema budućnosti u Siriji.

No, bliski saveznici sirijskog režima, Rusija i Iran, traže da o njegovoj političkoj sudbini odluče Sirijci.

Međusobne podjele oslabile su umjerene oporbene frakcije, što je omogućilo jačanje skupine Islamska država Irak i Levant i drugih oružanih skupina.

Američki državni tajnik John Kerry rekao je da su oporbene skupine postigle napredak na razgovorima u Rijadu. “Čini se da je sastanak u Saudijskoj Arabiji zasad bio konstruktivan i moramo čekati zaključke konferencije”, rekao je Kerry u Parizu.

Ahrar al-Sham napustio pregovore

Pregovore je napustila moćna pobunjenička skupina Ahrar al-Sham tvrdeći da se revolucionarnim skupinama nije dalo dovoljno na važnosti te da je glavno mjesto zauzela politička oporbena skupina Nacionalno koordinirajuće tijelo za demokratske promjene.

Na konferenciji sudjeluje više od stotinu oporbenih predstavnika, koji su se dogovorili da će se ujediniti u jedno tijelo, zajedničko vijeće od 23 člana, u sklopu priprema za moguće mirovne pregovore s Assadovom Vladom.

Po šest članova će pripasti Sirijskom nacionalnom vijeću, sirijskoj oporbi i neovisnim kandidatima, a pet Koordinacijskom odboru za demokratske promjene.

Dogovoreno je da se formira zajednički pregovarački tim od 15 članova koji će sudjelovati na predstojećim mirovnim pregovorima u Beču kojim bi se sirijska kriza trebala privesti kraju.

S. Arabija: Assad mora odstupiti ili će otići silom

Ranije je saudijski ministar vanjskih poslova Abdel Al-Jubeir ponovio poziv Assadu da odstupi ili će biti prisilno uklonjen s vlasti.

Izrazio je nadu da sirijska oporba može doći do zajedničke vizije za Siriju, te pozvao predstavnike oporbe da dokažu kako nisu u pravu oni koji tvrde da je sirijska oporba previše fragmentirana, nego da predstavlja jedinstvenu frontu u budućim mirovnim pregovorima.

Sastanak na vrhu Vijeća za suradnju zemalja arapskog zaljeva (GCC) održan je u Rijadu i pri tome je istaknuto kako je borba protiv svih oblika terorizma u vrhu prioriteta zaljevskih zemalja.

U proglasu nakon sastanka je dana potpora političkom rješenju sirijske krize. Vijeće u potpunosti neprihvatljivim smatra iransko miješanje u regionalna pitanja arapskih zemalja.

Iran, ključni Assadov saveznik, objavio je da su skupine povezane sa skupinom Islamska država Irak i Levant (ISIL) uključene u razgovore o formiranju izaslanstva za pregovore o budućnosti Sirije.

“Neke terorističke skupine povezane s ISIL-om uključene su u razgovore u Rijadu…te terorističke skupine neće moći odlučivati o budućnosti Sirije”, rekao je zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian, prenosi Fars.

Izvor: Al Jazeera i agencije