Barack Obama odbacio naftovod Keystone XL

Naftovod Keystone ne bi donio znatan dugoročan doprinos američkoj privredi, rekao je Barack Obama (EPA)

Američki predsjednik Barack Obama u petak je odbacio projekt naftovoda Keystone XL iz Kanade, što su borci za zaštitu okoliša pozdravili, a republikanci nazvali odlukom koja će naštetiti privredu Sjedinjenih Američkih Država.

“Naftovod ne bi donio znatan dugoročan doprinos našoj privredi”, rekao je Obama na konferenciji za novinare.

“Keystone XL ne bi vozačima snizio cijene goriva, a isporuka prljavije sirove nafte iz Kanade ne bi poboljšala američku energetsku sigurnost”, kazao je američki predsjednik.

Klimatske promjene

Crveno svjetlo projektu TransCanada Corp, kojim bi se na dan isporučivalo 800.000 barela nafte, udarac je za kanadsku pokrajinu Albertu, ali SAD-u osigurava snažniju poziciju uoči pregovora o klimatskim promjenama u Parizu 30. novembra.

“Ako bismo odobrili projekt Keystone, to bi znatno umanjilo našu sposobnost da predvodimo svijet u borbi protiv klimatskih promjena”, rekao je američki državni sekretar John Kerry prije nego je Obama donio konačnu odluku.

Naftovodom Keystone XL trebala bi se isporučivati sirova nafta iz Alberte i Sjeverne Dakote do rafinerije u Illinoisu te konačno do obale Meksičkog zaljeva.

Protiv projekta lobirali su zeleni pokreti, koji su pozdravili Obaminu odluku.

“To je velika pobjeda”, rekao je Bill McKibben, jedan od osnivača grupe za zaštitu okoliša “350.org” i ocijenio da će taj važan presedan utjecati na cijelu naftnu industriju.

Privreda i radna mjesta

Tako ne misle republikanci, koji se nadaju dobiti status kandidata za Bijelu kuću.

Guverner Floride Jeb Bush napisao je na Twitteru da je odbacivanje naftovoda Keystone XL politički motivirano i da je to napad na američku privredu i radna mjesta.

Senator Marco Rubio obećao je da će, ako postane predsjednik SAD-a, odobriti projekt i stati ukraj nazadnjačkoj energetskoj politici predsjednika Obame. 

Guverner Louisiane Bobby Jindal, koji se također nada nominaciji za utrku na predsjedničkim izborima, optužio je Obamu da popušta radikalnim borcima za zaštitu okoliša.

Izvor: Agencije