Assadova uloga, glavna prepreka pregovora

Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju, Staffan de Mistura, sastao se s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom u Moskvi.

Razgovarali su o mirovnim pregovorima između snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i pobunjeničkih grupa te o mogućnosti sastavljanja spiska “umjerenih” opozicionih grupa koje bi eventualno bile uključene u te pregovore.

“Moramo neprestano raditi na tome da regionalni igrači i regionalne sile budu uključeni u pregovore. Ne smijemo izgubiti pozitivan tempo koji smo postigli. Ima nekih koraka koji se moraju preduzeti”, istakao je Mistura.

Buduća uloga predsjednika Assada još je glavna prepreka u pregovorima o Siriji. Zračni napad i razaranje koje je uslijedilo – jedna snimka na socijalnim medijima navodno prikazuje ishod ruskih ili sirijskih napada na grad Raqqu. Nemoguće je provjeriti ove navode iz neovisnih izvora.

Ruska Vlada tvrdi da sarađuje sa sirijskom opozicijom u borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant, ali Slobodna sirijska vojska kaže da s njima ne kontaktira.

“Mi smo u ratu s Rusima. Bombardiraju pozicije Slobodne sirijske vojske, kao i infrastrukturu i bolnice. Ako žele koordinirati aktivnosti s našim snagama, moraju prekinuti s vojnim akcijama i krenuti u prelazni period bez Assada i pod okriljem UN-a”, kaže Ahmed Hamada iz Vrhovnog vojnog vijeća.

Pitanje stava Teherana

Pitanje budućnosti predsjednika Assada i dalje je kamen spoticanja u naporima da se zaustavi rat. Prošlosedmični razgovori u Beču su dali tračak nade da će se svjetske sile dogovoriti.

Na te razgovore nije pozvan niko iz Sirije, a prvi put je Iran bio za pregovaračkim stolom. S druge strane, visoki sirijski zvaničnik tvrdi da je stav Teherana nepromijenjen.

“Neki mediji su objavili da naši ruski prijatelji nastoje održati sastanak između sirijske Vlade i opozicijskih grupa, ali mi nismo dobili pozivnicu. Takozvani prelazni period ne postoji, osim u glavama bolesnika i onih koji nemaju veze o tome”, kazao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sirije Faisal Mekdad.

Ipak, čini se da Rusija popušta u vezi s dugogodišnjim stavom da Assad bezuvjetno mora ostati na vlasti.

“Nikada nismo rekli da Assad mora ostati ili otići. Rekli smo da promjena režima u Siriji može postati regionalna, pa čak i globalna katastrofa. Osim toga, samo narod Sirije može odlučiti o sudbini predsjednika”, istakla je Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Istovremeno, čini se da o sudbini sirijskog naroda odlučuju drugi. Više je od 250.000 poginulih u ratu, a brojka raste iz dana u dana zbog zračnih napada i diplomatskih neuspjeha.

Izvor: Al Jazeera i agencije