Obama pozvao Putina da smanji tenzije s Turskom

Ranije je Kremlj saopćio da se Putin neće sastati sa turskim predsjednikom Erdoganom u Parizu (EPA)

Predsjednici Rusije i SAD-a, Vladimir Putin i Barack Obama, razgovarali su iza zatvorenih vrata na marginama samita o klimatskim promjenama u Parizu o sirijskoj krizi, situaciji u Ukrajini i nedavnom obaranju ruskog aviona.

Obama je pozvao Putina da smanji tenzije sa Turskom nakon obaranja ruskog aviona. Bijela kuća saopćila je da je američki predsjednik izrazio žaljenje zbog smrti ruskog pilota.

Kako je navedeno, rekao je Putinu da sirijski predsjednik Bashar al-Assad mora otići sa vlasti u tranziciji koja bi okončala rat u Siriji.

Također je pozvao ruskog predsjednika da fokusira zračne napade u Siriji na mete Islamske države Irak i Levant (ISIL), a ne na pobunjenike koje se bore protiv Assada.

Kremlj je saopćio da su oba lidera izrazila potrebu za donošenjem političke rezolucije u Siriji.

Lideri Rusije i SAD-a razgovarali su o Ukrajini i složili se o neophodnosti potpune primjene sporazuma iz Minska, navedno je iz Kremlja.

Predsjednik SAD-a se založio za diplomatsko rješavanje ukrajinske krize, dodavši da bi sankcije protiv Rusije mogle da budu povučene kada Moskva bude ispoštovala dogovor iz Minska, kazao je zvaničnik.

Agencija AP je ranije prenijela da je u pitanju bio privatni sastanak dvojice lidera i da njihov zvanični susret nije planiran tokom dvodnevne konferencije.

Putin i Obama su se prije dvije sedmice dva puta sastali na samitu G20 u Antaliji, a jedan od njihovih susreta trajao je oko 20 minuta, podsjetila je agencija Tas s.

Kremlj: Bez sastanka Putina i Erdogana u Parizu

Ranije je Kremlj saopćio da će se Putin vjerovatno sastati sa Obamom, ali sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom neće.

“Ne isključujemo sastanak sa Obamom, najvjerovatnije će Putin i on razgovarati na marginama konferencije”, izjavio je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Potvrdio je i da se Putin ne planira sastati s Erdoganom.

“Sastanak sa Erdoganom u Parizu nije u planu, taj sastanak se ne razmatra. Tog sastanka neće biti”, rekao je Peskov te naglasio da u Putinovom rasporedu nije ni bilo kakav drugi kontakt s turskim predsjednikom, pa ni telefonski razgovor.

Turska je u utorak, 24. novembra, na granici sa Sirijom oborila ruski bombarder, što je prvi put u pola stoljeća da je jedna NATO članica oborila ruski avion. To je izazvalo oštru reakciju Moskve.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ponovio je kako je spreman u što skorije vrijeme sastati se s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, s kojim bi razgovarao o situaciji nastaloj nakon što je turski F-16 oborio ruski bombarder Su-24M.

Erdogan je to izjavio u telefonskom razgovoru s predsjednikom Kazahstana Nursultanom Nazarbajevom.

“Nazarbajev je izrazio nadu da će dvije strane iskoristiti sve mjere radi smirivanja situacije”, navodi se u priopćenju službe za medije predsjednika Kazahstana, a prenosi agencija TASS.

Rusija je nakon obaranja vojnog aviona ograničila turistička putovanja u Tursku, ostavila turske kamione da čekaju na granici, konfiscirala veće količine namirnica uvezenih iz Turske i počela s pripremom širih ekonomskih sankcija.

Vjerovatni susret u Parizu

Erdogan je u petak izjavio da se s Putinom želi sastati “licem u lice”.

“U Parizu je samit, vjerujem da će i on [Putin] prisustvovati. Tada možemo sjesti i razgovarati”, rekao je tada Erdogan.

Putin i Erdogan će, kako je najavljeno, prisustvovati globalnom samitu o klimi koji danas počinje u Parizu.

Na tom skupu će učestvovati gotovo 120 šefova država, među kojima i predsjednici SAD-a, Kine, Indije i članica Evropske unije – zemalja odgovornih za najveću emisiju štetnih ugljikovih plinova, kako bi dogovorili sporazum o jednom od najvećih izazova 21. stoljeća – spašavanju planete od razornih klimatskih posljedica.

Izvor: Agencije