Zatvorene škole u Briselu, vanredno stanje i u ponedjeljak

Belgijski premijer Charles Michel je potvrdio da će škole u Briselu biti zatvorene i da će vanredno stanje u tom gradu ostati na snazi i sutra, dok policija traga za osumnjičenima za napade u Parizu.

Na konferenciji za štampu u nedelju navečer, Michel je kazao da će metro također ostati zatvoren u ponedeljak.

“Čega se mi najviše bojim su napadi sličnim onim u Parizu“, zaključio je Michel.

U Briselu su danas drugi dan zaredom na snazi najviše mjere sigurnosti uvedene nakon napada u Parizu prije devet dana, pa su ulice belgijske prijestolnice uglavnom prazne, a policijska potraga za osumnjičenim napadačem iz Pariza Salahom Abdeslamom se nastavlja.

Belgijski nacionalni Krizni centar je jučer povećao mjere sigurnosti na širem području Brisela na nivo četiri, koji označava ozbiljnu i neposrednu opasnost od napada, prenijela je agencija AP.

Podzemna željeznica danas također ne radi, a zvaničnici su preporučili otkazivanje svih sportskih takmičenja i aktivnosti na javnim mjestima, kao i zatvaranje trgovinskih centara.

Nove mjere

Belgijski zvaničnici navode da su te mjere preporučene zato što bi normalno odvijanje aktivnosti u gradu zahtijevalo jače osiguranje.

Gradonačelnik briselske opštine upozorio je danas belgijsku javnost da se na području Brisela nalaze dvojica osumnjičenih terorista koji bi mogli da počine veoma opasna djela.

Belgija je jučer podigla nivo uzbune u Briselu na najviši, četvrti nivo, zatvorivši metro i upozorivši građane da izbjegavaju mjesta na kojima ima puno ljudi, zbog ozbiljne i neposredne prijetnje napadom.

Nivo uzbune je podignut neposredno nakon sastanka ministara Evropske unije posvećenog borbi protiv terorizma i  sedmicu dana nakon napada pripadnika Islamske države Irak i Levant u Parizu.

Izvor: Al Jazeera i agencije